PLOP - Specials
Home      Specials      Animirani HR film - drugi dio      PLOP

PLOP

...ako netko od političara ili drugih moćnika počne priču o tome da nam treba crtani film: LAŽE!!!!

filmski.net 11.02.2005 0 komentara

PLOP

Razgovor s producentom Zlatkom Pavlinićem

Plop
produkcija postoji od 1993. godine s ciljem: proizvoditi animirane autorske filmove, naglasak na radu s mladim autorima te proizvoditi komercijalne TV serije. Trenutno proizvodnja miruje - zapravo, nema proizvodnje! Film ‘SVE O PREZERVATIVIMA’ na procjeni je na BBC-u. Filmovi su bili na gotovo svim festivalima Europe i na nekim festivalima Amerike bez velikih uspjeha.

Planovi za budućnost? Radite li/planirate li raditi dugometražne filmove ili animirane serijale? Ne planiram više ni dugometražnu proizvodnju ni serijale. Zašto? Ovoj našoj lijepoj Hrvatskoj animirani serijali i svjetske koprodukcije potrebne su samo pred izbore ili neke slične situacije i ako netko od političara ili drugih moćnika počne priču o tome da nam treba crtani film: LAŽE!!!!

Jeste li već stupili u kontakt s nekim domaćim ili stranim distributerom? Na natječajima CARTOON-a naši projekti su bili prihvaćeni i kasnije tamo prezentirani, ali da dobijete financijsku podršku EU-a, potrebno je imati u svojoj zemlji podršku Ministarstva kulture, banaka... (barem pismeno!), a to naravno nije bilo moguće dobiti. ‘Kad ćeš prestati gurati tu crtanofilmsku proizvodnju, prestani, zar ne vidiš da propadamo... u Hrvatskoj nas ne čuju, ne podržavaju....’, rekao mi je jedan od sinova i... bio je u pravu!!!

Zašto se noviji domaći crtići ne prikazuju na hrvatskim televizijama? A što će prikazivati? Ona tri i pol filma financirana od Ministarstva kulture? Ako se i prikažu, izgube se u TV programu...

Postoji li potreba za osnivanjem nezavisne ‘animateke’ koja bi eventualno sistematično i statistički prezentirala recentnu domaću animaciju u Hrvatskoj i inozemstvu i o njoj vodila brigu? Kopije svih naših filmova financiranih od Ministarstva kulture pohranjene su u Hrvatskoj kinoteci (arhiv Hrvatske).

Koji su najveći problemi hrvatske animacije? Postoji samo jedan problem, Hrvatskoj zapravo ne treba crtani film... a onda, u toj situaciji je stvarno teško proizvesti i plasirati nešto što nikome ne treba... Tu je problem.

službeni site

Naslovna - Jibro, Štef Bartolić

Komentari

Nema komentara.