KENGES - Specials
Home      Specials      Animirani HR film - drugi dio      KENGES

KENGES

Od samog početka pokušavamo održati kakvu-takvu ravnotežu između autorskih i komercijalnih projekata...

filmski.net 11.02.2005 0 komentara

KENGES

Priča producent Lado Skorin

Kenges postoji 8 godina. Studio je prvenstveno orijentiran na animaciju i specijalne efekte kao primarno područje rada, te produkciju televizijskih emisija. Od samog početka pokušavamo održati kakvu-takvu ravnotežu između autorskih i komercijalnih projekata (pod komercijalnim projektima podrazumijevam većinom reklamne i promotivne spotove).

FILMOVI U PROIZVODNJI

*SOLDAT, animirani lutka film, cca 3', autor: DAVID PEROŠ BONNOT, film je u fazi snimanja stop animacijom (naslovna)
*PROSTORI POJAČANJA, radni naziv, eksperimentalni film, 15', autor: VLADISLAV KNEŽEVIĆ
*TOUR DE FORCE, eksperimentalni film, kombinacija stop animacije i 3D animacije, cca 20', autor: SIMON BOGOJEVIĆ NARATH 
* OTOK, 3D animirani film, cca 8', autor: SAŠA BUDIMIR; film je u pretprodukcijskoj fazi, autor radi layout i dizajn produkcije.

Jesu li neki vaši filmovi već bili na festivalima? Kenges je do sada proizveo nekoliko filmova koji su bili uspješni na festivalima kod nas i van granica Hrvatske. Filmovi BARDO THODOL i PLASTICAT autora Simona Bogojevića Naratha osvojili su Oktavijane na Danima hrvatskog filma, svaki u svojoj kategoriji. 'Bardo Thodol' kao najbolji eksperimentalni film 2000. g., a 'Plasticat' kao najbolji animirani film 2003. 'Plasticat' je do sada prikazan na tridesetak svjetskih festivala i osvojio je 7 nagrada. 

Tour de Force
 
Planovi za budućnost? Dugometražni film, animirani serijal? U pripremi imamo tri scenarija za dugometražne animirane filmove i jedan serijal.

Jeste li već stupili u kontakt s nekim domaćim ili stranim distributerom? Nakon uspjeha Plasticata kontaktiralo nas je nekoliko stranih distributera specijaliziranih za kratke i animirane filmove. Kako su svi imali podjednake uvjete za distribuciju, odlučili smo se za Autour de Minuit iz Pariza jer su bili najsimpatičnija ekipa, a i filmovi koje imaju u distribuciji najbliži su našoj produkciji.

Zašto se noviji domaći crtići ne prikazuju na hrvatskim televizijama? Od domaćih televizija jedino je HRT pokazao interes za prikazivanje 'Plasticata' u okviru emisije filmskog programa. Nažalost, kako je uvjet nekih festivala bio da film nije javno prikazivan na televiziji ili u kinima, tako se film nije prikazao HRT-u. Nakon gašenja 'Animavizije' na HRT-u ne postoji emisija koja kontinuirano prati recentnu svjetsku i domaću animaciju, tek se tu i tamo u emisijama filmskog programa i programa za kulturu pojave osvrti na neki animirani film.

Postoji li potreba za osnivanjem nezavisne ‘animateke’ koja bi eventualno sistematično i statistički prezentirala recentnu domaću animaciju u Hrvatskoj i inozemstvu i o njoj vodila brigu? Svi producenti filmova sufinaciranih sredstvima Ministarstva kulture RH dužni su dostaviti jednu kopiju filma Hrvatskom državnom arhivu – Hrvatskoj kinoteci besplatno; fundus dakle postoji, pitanje je koliko se producenti toga pridržavaju. Hrvatska nezavisna animateka bi bila čisti balast. Možda je pametnije uložiti više novca u proizvodnju animiranih filmova kako bi imali što distribuirati i prikazivati. Problem distribucije i prezentacije domaće animacije je identičan problemu prezentacije ostalih filmskih formi (dokumentarci, eksperimentalni, kratki i igrani film), te bi ga zajednički trebalo rješavati.

Radni frame, Simon B. Narath

Koji su najveći problemi hrvatske animacije? Financije. Država, tj. Ministarstvo kulture je najveći producent. Svi ostali su manje-više samo izvršni producenti koji raspodjeljuju novac dodijeljen od Ministarstva. Neodgovornost pojedinih autora i producenata, dodijeljeni projekti odstupaju od plana proizvodnje i nekoliko godina, a neki nisu nikada završeni. Nedovoljan broj kvalitetnih 2D i 3D animatora za bilo kakvu ozbiljniju produkciju. Nedostatak dobrih ideja i scenarija. Tko će pisati dijaloge? Nekritičnost u ocjenjivanju domaće produkcije. Proglašavati Zlikavce vrhuncem naše animacije je uvreda Piri, Njamiju i ostalim dečkima jer su oni genijalci koji nose Zlikavce koji bi bili jednako genijalni i bez ikakve animacije i slike. (Kao što su Zločesta djeca godinama to i bila). Najveći apsurd je da kopiramo strani dizajn i reduciranu animaciju (South Park), a Zagrebačka škola crtanog filma je najpoznatija upravo po reduciranoj animaciji. Edukacija. Zašto se uz studij animacije sada prikrpao i studij novih medija (što god to značilo)? Kako na prijemnom ispitu izabiru kandidate, koji su kriteriji za animaciju, a koji za nove medije? Tko su predavači? Dok Joško Marušić, Neven Petričić, Darko Kreč imaju iza sebe godine rada na animiranom filmu, gomilu filmova i neosporno poznaju materiju koju predaju, tko su MG Taylor, Darko Vračević, Kuhta - kako su oni doprinijeli umjetnosti da su zaslužili mjesto predavača na Akademiji?

Komentari

Nema komentara.