DIAT - Specials
Home      Specials      Animirani HR film - drugi dio      DIAT

DIAT

Film Sretan cvrčak osvojio je prvu nagradu na Danu hrvatske animacije... 

filmski.net 11.02.2005 0 komentara

DIAT

Priča Jadranka Brečak Rogić

D.I.A.T.d.o.o. djeluje od 1996.g. Na početku smo surađivali sa Zagreb-filmom i tako su nastali filmovi 'Put oko svinje za 80 sek' Anamarije Vidaković; 'Dan kad su izumrli dinosauri' grupe autora i 'Glavno jelo' D. Međurečana te pilot film 'Flamingo bar' autora Davora Međurečana i Stjepana Lukića. Za HTV radili smo serije po 10 epizoda 'Mala kuharica' autorice Ljubice Heidler i 'Kontakt' autora Stiva Šinika. U koprodukciji sa Stivom Šinikom napravili smo film 'Hot kiss'. S Joškom Marušićem napravili smo film 'Bolje od tate'. U suradnji s Ministarstvom kulture proizveli smo filmove ‘2rTT’, ‘Košarka’, ‘Vol i zapreka’, ‘Sretan cvrčak’ autora Marijana Lončara te film ‘Vilma’ Ljubice Heidler. Sve te godine radili smo kontinuirano s austrijskim naručiteljima na crtanim filmovima koji prate učenje stranog jezika.

Planovi za budućnost? Dugometražni film, animirani serijal? Na natječaj Ministarstva kulture predali smo projekt ‘Medvjeđa posla’ autora Željka Kolarića i ‘Žrtveni brod’ Ivana Čačića. Kako nam nisu odobrena sredstva za sufinanciranje - tražimo sufinancijere. Planirana minutaža filma ‘Žrtveni brod’ je 15 minuta, a film ‘Medvjeđa posla’ je od strane Ministarstva okarakteriziran kao moguć pilot za seriju. Trenutno smo dali ponudu za pilot (5minuta) za američkog naručitelja.

Jesu li neki vaši filmovi već bili na festivalima? Film SRETAN CVRČAK (naslovna) dobio je prvu nagradu na Danu hrvatske animacije 2004. godine.

Jeste li već stupili u kontakt s nekim domaćim ili stranim distributerom? Postoji li potreba za osnivanjem nezavisne ‘animateke’ koja bi eventualno sistematično i statistički prezentirala recentnu domaću animaciju u Hrvatskoj i inozemstvu i o njoj vodila brigu? Nismo; postoji Hrvatski filmski savez koji ima neki fundus filmova...

Zašto se noviji domaći crtići ne prikazuju na hrvatskim televizijama? Ono što se prikazuje je premalo, stoga smo odlučili u našoj emisiji za djecu ‘Samo za mene’ koja će se uskoro emitirati na CCN-u imati svaki put neki film iz domaće produkcije (Mala Animavizija).

Na koje probleme nailazite pri izradi i po završetku vaših filmova? Ako i dođe do proizvodnje, tj. ako se nekako osiguraju sredstva za film, poslije distribucije nema, osim ako se filmovi ne pošalju na festivale i to po mogućnosti na one na koje se ne plaća entry form.

službeni site

Komentari

Nema komentara.