ARS ANIMATA STUDIO - Specials
Home      Specials      Animirani HR film - drugi dio      ARS ANIMATA STUDIO

ARS ANIMATA STUDIO

...zajedničko svim našim projektima je istraživanje novih mogućnosti primjene kompjutora i digitalne video tehnologije u proizvodnji animiranog filma.

filmski.net 11.02.2005 0 komentara

ARS ANIMATA STUDIO

Priča direktor Ljupče Ðokić

Ars animata studio je osnovana 2003. godine. Osnovna orijentacija je proizvodnja art animiranog i eksperimentalnog filma i ne namjerava se baviti komercijalnom proizvodnjom. Tematski i tehnološki filmovi našeg studija su vrlo različiti. Bez obzira na razlike, zajedničko svim projektima je istraživanje novih mogućnosti primjene kompjutora i digitalne video tehnologije u proizvodnji animiranog filma.

FILMOVI U PROIZVODNJI:

*KUĆICA U KROŠNJI, animator i redatelj DARKO KREČ /animirani, 6'30'', crtež na papiru, 2D, očekivani završetak filma: početkom 2. mj. 2005. Sadržaj: Kućica u krošnji je animirani film o odanosti i prijateljstvu koje prevladava sve poteškoće.
*LUX IN TENEBRIS, scenarij, kreiranje likova i pozadina, animacija, kompjutorska obrada i režija: DARKO *BUĆAN /animirani, 8', 3D; očekivani završetak filma: u zadnjem kvartalu 2005. Sadržaj: Lux in tenebris je animirani film o izvorima svjetlosti i sukobu tradicije i suvremenosti kroz svjetlost.
*SPLIT, scenarist, glavni crtač, glavni animator i redatelj: JOŠKO MARUŠIĆ /animirani film, 9', crtež na papiru, 2D i 3D kompjutor, očekivani završetak filma: proljeće 2006. Sadržaj: animirani film Split, jednog od velikana našeg animiranog filma, Joška Marušića je njegov hommage voljenom gradu Splitu (naslovna ilustracije).

Cristoval Colon

*CRISTOVAL COLON scenarij i režija DUŠAN GAČIĆ, LJUPČE ÐOKIĆ /animirani film, 9', Beta SP, crtež na papiru, 2D; glavni crtač: DUŠAN GAČIĆ, očekivani završetak filma: ljeto 2006. Sadržaj: Cristoval Colon je animirani film inspiriran istoimenom dramom Miroslava Krleže, jednog od najvećih hrvatskih književnika, film o sudbini velikih povijesnih ličnosti koje su pokušale transcendirati svoje vrijeme.

Jesu li neki vaši filmovi već bili na festivalima? Već s prvim završenim filmom, SPOJ, redatelja Darka Bakliže, Ars animata studio je postigao uspjeh. Film je prikazan u konkurenciji CICDAF-a /China International Cartoon and Digital Arts Festival/ i 20. internacionalnog Berlinskog festivala (jedan od osamdeset prikazanih, od 3.500 prijavljenih filmova). Na Danu hrvatske animacije, koju organizira ASIFA Hrvatska, film SPOJ je dobio jednu od tri dodijeljene nagrade.

Planovi za budućnost?
U završnoj su fazi pripreme (scenariji, knjige snimanja, model liste, financijski i operativni planovi...) još tri animirana i jedan eksperimentalni film. Njihova proizvodnja će ovisiti o zatvaranju financijske konstrukcije.

Kućica u krošnji

Jeste li već stupili u kontakt s nekim domaćim ili stranim distributerom? Postoji li potreba za osnivanjem nezavisne 'animateke' koja bi eventualno sistematično i statistički prezentirala recentnu domaću animaciju u Hrvatskoj i inozemstvu i o njoj vodila brigu? S obzirom da je Ars animata studio na početku svoje producentske karijere, tek nam predstoji problem plasmana i distribucije. Mi se ni sada, a ni ubuduće ne želimo baviti distribucijom, nego ćemo se osloniti na profesionalnog distributera. Zato bismo podržali neovisnu organizaciju, koja bi se, pod određenim, stručnim i financijskim uvjetima, bavila promicanjem animiranog filma u zemlji i inozemstvu. Na njezino konstituiranje bismo mogli čekati najduže do kraja 2005. godine.

Koji su najveći problemi hrvatske animacije? Osnovni problem, po našem mišljenju, ne samo Ars animata studija, nego i svih koji se bave animiranim filmom u Hrvatskoj, je njegova marginaliziranost: o animiranom filmu gotovo da nema informacija, pogotovo u elektronskim medijima, o animiranom filmu nema stručne kritike. O animiranom filmu se tu i tamo pojavi vijest, u kontekstu skandala koji su proteklih godina pratili Zagreb film, ali ni tada se ne ulazi u meritum stvari, nego se nabacuje frazama o slavnoj povijesti Zagrebačke škole crtanog filma od  prije 30 –40 godina. Zašto i kako je došlo do toga, zahtijeva opsežniju raspravu u koju bi se, nužno, moralo uključiti više relevantnih sudionika.

Komentari

Nema komentara.