Ta divna splitska noć - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ta divna splitska noć

Ta divna splitska noć

Ta divna splitska noć (2004.)

Alka film / Blitz film i video

100' drama

Režija:           Arsen Anton Ostojić

Uloge: Dino Dvornik, Marinko Prga, Mladen Vulić, Marija Škaričić, Vicko Bilandžić, Coolio, Nives Ivanković, Dara Vukić, Ivana Roščić, Pero Vrca

Scenario:        Arsen Anton Ostojić

Producent/i:   Jozo Patljak

Ta divna splitska noć

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.08
60
0.00

Autor je riskirao, nadamo se da će i profitirati, a mi smo dobili jedno od najugodnijih iznenađenja hrvatske kinematografije.

Jedno od najugodnijih iznenađenja ovogodišnjeg pulskog festivala je upravo 'Ta divna splitska noć' 32-godišnjeg Spliće, čija su tri kratkometražna filma, 'Orden', 'Ljubitelj ptica' i 'Slikanje akta', nagrađivana u svijetu i koji je magistrirao režiju i produkciju na New York Universityju.

Svojim debitantskim dugometražnim filmom opisao je svoj rodni grad u tri zanimljive priče koje se odigravaju istodobno, dva sata uoči Nove godine, potpuno odvojene od neobuzdanog novogodišnjeg slavlja.

U prvoj, protagonisti su sitni diler Nike (Marinko Prga) i udovica Marija (Nives Ivanković) sa sinčićem (Ante Šimun Majstorović), u drugoj se narkomanka u krizi iz 'bolje obitelji, Maja (Marija Škaričić), odluči poševiti s Frankyjem (Coolio), mornarom na američkom brodu, za paketić heroina, dok u trećoj mladi zaljubljeni par, Luka (Vicko Bilandžić) i Anđela (Ivana Roščić), želi proslaviti Silvestrovo razdjevičenjem, pa traže ključeve nekakve sobe.

Povezuje ih koncert Dina Dvornika na Peristilu i novogodišnji vatromet. Svaka od priča je vizualni osvrt na događaje iz crne kronike kakvi, pogotovo u Splitu, nisu rijetkost. Problem svake priče jest droga i odnosi u malim životnim situacijama. Atmosfera i radnja su tjeskobne, režija je hvaljena, gluma iznimno uvjerljiva s nizom sugestivnih, ponekad smiješnih detalja te fascinantnom crno-bijelom fotografijom mladog Mirka Pivčevića koji je osvojio ovogodišnju pulsku Zlatnu arenu za kameru.

Druga osvojena zlatna arena pripala je Dubravku Slunjskom za montažu, a nije izostala ni vjesnikova nagrada 'Breza' za najboljeg debitanta koju je osvojio redatelj Arsen Antun Ostojić. Film se može pohvaliti i nagradom kritike 'Oktavijan'.

Film je bio uvršten u prestižni regionalni program Sarajevskog filmskog festivala, gdje je osvojio specijalnu nagradu žirija, a Marija Škarić je proglašena najboljom glumicom SFF-a. Redatelj je, ne osvrčući se na rizik, izabrao glumce koji su najbolje pasali ulozi tako da su svi mahom iz Splita, pa se među glumcima mogu vidjeti osobe koje su još uvijek na Akademiji (npr. Ivana Roščić) ili koje je, poput Pavla Zorića, upoznao u kafiću.

Za film se zanimao i venecijanski filmski festival, ali Coolia je proglasila 'američkim elementom' pa je 'Divna splitska noć' otpisana kao nedovoljno autentična. Što je, imajući na umu gomilu američkih filmskih naslova na 61. Mostri, prilično čudan argument.

filmski.net