Žena mačka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Žena mačka

Žena mačka

Catwoman (2004.)

Warner Bros. / ISSA film i video

104' akcija, avantura, fantastika

Režija:           Pitof

Uloge: Halle Berry, Benjamin Bratt, Sharon Stone, Lambert Wilson, Frances Conroy

Scenario:        John D. Brancato, Michael Ferris, John Rogers

Producent/i:   Di Novi Pictures

Linkovi: trailer 
službeni site
imdb

Žena mačka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.61
46
0.00

Halle Berry nova je celuloidna žena mačka i 'grebe' Sharon Stone u američkom prvijencu francuskog vizualnog maga Pitofa. Perrrfektnoo.

Catwoman je priča o nježnoj i samozatajnoj Patience Philips (Halle Berry) grafičkoj dizajnerici u multimilijunskoj kozmetičkoj kompaniji Hedare Beauty. Otkrivši mračnu tajnu svojih poslodavaca (Sharon Stone i Lambert Wilson), Patience se nađe usred korporativne urote, a ono što je čeka promjenit će joj život zauvijek. U mističnom obratu sudbine, kako se to lijepo kaže, Patience se transformira u ženu obdarenu snagom, brzinom, spretnošću i ultra-osjetima mačke, postaje opasna, zavodljiva i neukrotiva Žena-mačka, gipko i tajnovito stvorenje koje balansira na granici dobrog i lošeg.

Situaciju joj zakomplicira ljubavna veza sa Tomom Loneom (Benjamin Bratt), policajcem fasciniranim misterioznom Ženom-mačkom osumnjičenom za val zločina koji je zahvatio grad. Lik Patience Philips temelji se na više od 60 godina povijesti najpoznatije strip-antijunakinje Seline Kyle/Catwoman (DC Comics). Za potrebe holivudske adaptacije, autori su odlučili početi ispočetka i stvoriti novi lik žene-mačke za 21. stoljeće. Ipak, veza s ostalim 'inkarnacijama' ostvarena je u činjenici da se u filmu spominje kako je Patience tek jedna od devet Ženi-mački (interpretacije Earthe Kitt, genijalne Michelle Pfiffer).

Mnoge su glumice trebale naslijediti pripijeni kostim Michelle Pfiffer ('Batman Returns'), među ostalima i Ashley Judd i Nicole Kidman. No uloga je ipak pripala tamnoputoj oskarovki Halle Berry za koji se pripremala vježbajući gimnastiku, borbene pokrete, učeći Capoeiru - plesnu vještinu temeljenu na životinjskim pokretima, proučavajući psihologiju mačaka i sl.

Režiju potpisuje francuz Pitof, bivši supervizor specijalnih efekata ('Alien: Resurrection' i 'The City of Lost Children') koji je svoj režiserski debi ostvario stiliziranom povijesnom fantazijom 'Vidocq'. Pitofova verzija 'Catwoman' je hibrid između stripovske, Burtonove i nove, urbanije vizije žene-mačke. Filmskim terminom, nešto između 'Vrane' i 'Robina Hooda' za 21. stoljeće.

Puno prašine podigao je novi Catwoman (s/m) kostim - crni grudnjak i izdrapane crne kožne hlače. Fanovi su negodovali što je lik prikazan tako 'droljasto', sa čime se producent ne slaže: 'Kostim je seksipilniji od prijašnjih, urbaniji, slobodniji, što je jako važno i zbog kretnji lika i metaforički. Ta žena je napokon pronašla svoju slobodu.'. Napomenimo, ideja lika temelji se na samospoznaji, na istraživanju svojih potencijala, na slobodi i borbi za opstanak.