Sestre Marije Magdalene - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Sestre Marije Magdalene

Sestre Marije Magdalene

The Magdalene Sisters (2003.)

Miramax / Discovery film i video

119' drama

Režija:           Peter Mullan

Uloge: Geraldine McEwan, Dorothy Duffy, Anne-Marie Duff, Eileen Walsh, Nora-Jane Noone

Scenario:        Peter Mullan

Producent/i:   Frances Higson

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Sestre Marije Magdalene

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.64
28
0.00

Četiri posrnule žene kojih su se obitelji odrekle i poslale ih u samostan katoličke crkve u Irskoj 60-ih godina koji su najčešće bili okrutniji i od najgorih zatvora.

Margaret je vrlo stidljiva djevojka koju je tijekom vjenčanja silovao rođak, čime je 'osramotila' obitelj, Patricia Rose je djevojka kojoj su roditelji oteli tek rođeno dijete, Bernardette je siroče i optužena za očijukanje, a Crispina je mlada majka kojoj su zabranili viđanje s vlastitom djecom, prepustivši njihov odgoj njezinoj sestri. Sve su poslane na  'preodgoj' u samostan, da tamo pod nazorom zle sestre Bridget budu iskorištavane kao pralje.

Zadnji se 'samostan za popravak' u Irskoj zatvorio 1996. godine i otada se nije prestala stišavati bura koju su izazvale priče o brutalnostima i sadističkom ponašanju časnih sestara i nadstojnica koje su unutar svojih zidova legitimno provodile odgoj 'bičem Božjim' i ponižavanjem 'zatočenica' koje su boravile u stravičim uvjetima za život. Sestre Marije Magdalene su i nazvane po najvećoj grešnici -  Mariji Magdaleni.

Naravno da je crkvenicima zakuhalo kada se film trebao pustiti u distribuciju. Katolička je crkva zatražila od Disneya da zabrani prikazivanje filma koji distribuira sestrinaska kuća Miramax, no to se nije desilo.

Film je dobitnik Zlatnog lava na venecijanskom film festivalu 2003.