Domino efekt - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Domino efekt

Domino efekt

The Butterfly Effect (2004.)

New Line Cinema / Blitz film i video

113' drama, fantastika, triler

Režija:           Eric Bress, J. Mackye Gruber

Uloge: Ashton Kutcher, Amy Smart, Eric Stoltz, Melora Walters

Scenario:        J. Mackye Gruber, Eric Bress

Producent/i:   Chris Bender, A. J. Dix, Anthony Rhulen, J. C. Spink

Linkovi: službeni site
trailer

imdb

Domino efekt

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.20
118
0.00

Da se sutra probudite i shvatite da možete još jednom proživjeti svoj život na potpuno drugačiji način, biste li to napravili?

Osnovna ideja ovog scenarija, koji je nastao sedam godina prije realizacije, je da svaki čovjek na ovom svijetu ima u svojoj prošlosti jedan dan kojega bi želio proživjeti ponovno i promijeniti. Film, na neobičan i zanimljiv način, postavlja pitanja o posljedicama takvih želja.
 
Evan Treborn (Ashton Kutcher) je izgubio pojam o vremenu, a ključne trenutke svog života je potisnuo i ne može ih se sjetiti. Ostali su mu samo djelići djetinjstva i života koji čine isprekidanu uspomenu koja se ne može odijeliti od fantazije. On se sjeća svojih prijatelja iz djetinjstva, Kayleigh (Amy Smart), Lennyja (Elden Henson) i Tommyja (William Lee Scott), ali ne može sagledati svoj život kao cjelinu.

Tijekom djetinjstva o Evanu je brinuo psiholog koji ga je poticao da vodi dnevnik u kojem je opisivao svoju svakodnevicu. Kasnije se Evan, čitajući dnevnik na koledžu, uspijeva vratiti u prošlost i oživjeti svoja sjećanja te konačno upotpuniti sve uspomene u jednu cijelovitu sliku. On dobija priliku promijeniti sve što u ono doba nije bio u stanju, a time preuzima veliku odgovornost za posljedice koje uzrokuju njegove promjene.

Počinje se osjećati odgovornim za uništene živote svojih prijatelja i za Kayleigh koju voli, pa se trudi poštedjeti prijatelje i sebe traumatičnih iskustava, ali mijenjajući događaje iz prošlosti Evan mijenja i sadašnjost. Koliko god se trudio ne uspijeva stvoriti stvarnost u kojoj bi mogao s Kayleigh živjeti 'sretno do kraja života', stvarnost u kojoj bi svi bili sretni i zadovoljni.

Zbog jedne od epizoda, ekipa je otputovala u Monroe Corrective Complex, zatvor u državi Washington, gdje su stotinjak statista bili pravi zatvorenici, neki na odsluženju doživotne kazne, a neki čak osuđeni na smrt. Za jednu scenu u autobusu trebao im je tip određena izgleda i već je bilo odlučeno tko će to biti, ali onda su se predomislili kada su čuli da je tip ubio deset ljudi i da čuvari nisu baš sigurni da li bi ga trebalo pustiti u redateljev autobus.

Domino efekt je teorija prema kojoj kad leptir mahne krilima u, recimo Zagrebu, u Japanu se to osjeti kao uragan, a ta igra uzroka i posljedice te tehnika spajanja natprirodnog s dosadnom realnošću fascinirala je Grubera i Bressa koji su napisali ovaj scenarij i iznimno su ponosni na krajnji rezultat jer smatraju da ga preciznije nisu mogli ostvariti. Želja im je da prvi komentar publike bude – čekaj, moram malo razmisliti o tome.