Nimfomanka: 1. dio - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nimfomanka: 1. dio

Nimfomanka: 1. dio

The Nymphomaniac: vol. 1 (2013.)

Zentropa

118' drama, art, eksperimentalni, erotski

Režija:           Lars von Trier

Uloge: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Stacy Martin, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Uma Thurman, Willem Dafoe, Mia Goth, Sophie Kennedy Clark, Connie Nielsen, Michaël Pas, Jean-Marc Barr, Udo Kier

Scenario:        Lars von Trier

Producent/i:   Marie Cecilie Gade, Bettina Brokemper, Bert Hamelinck, Marianne Slot

Zemlja:          Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, VB

Linkovi:

službena stranica, Facebook, Imdb

Nimfomanka: 1. dio

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
5
0.00

Prvi dio erotske drame Larsa Von Triera, divlja i poetična priča o seksualnom životu jedne žene.

Glavna junakinja filma je nimfomanka Joe koju pratimo od njezina rođenja do 50. godine, a priča je ispričana u prvom licu. Jedne zimske večeri šarmantni neženja Seligman pronalazi pretučenu Joe i odnosi ju u svoj dom, gdje ju prilikom liječenja rana ispituje o njezinoj prošlosti. Pažljivo sluša dok mu Joe u sljedećih 8 poglavlja pripovijeda razgranatu i raznoliku priču svog života, uz mnogo asocijacija i usputnih događaja.

Novi film genijalnog i kontroverznog danskog autora, podijeljen u dva dijela, propituje teme 'ekscesnog' seksualnog ponašanja. Glavnu ulogu i ovaj put glumi Charlotte Gainsbourg koja nastupa kao odrasla Joe, dok mladu Joe glumi Stacy Martin.

Životopis redatelja:
Lars von Trier danski je filmski redatelj i scenarist, rođen 1956. godine. Pravi proboj u profesionalnom smislu ostvario je filmom 'Forbrydalsens element' (1984), ekspresionističkim postmodernim djelom za koje je osvojio Technical Grand Prize na festivalu u Cannesu. Bio je predvodnik avangardnog filmskog pokreta Dogma 95, kojemu je cilj bio vratiti fokus na naraciju, glumu i tematiku te izbjeći upotrebu tehnologije i specijalnih efekata. Film 'Lomeći valove' ('Breaking the Waves', 1996), za koji je osvojio nagradu žirija na kanskom festivalu, prvi je redateljev film fokusiran na ženski rod. Poznat je i po filmovima 'Ples u tami' ('Dancer in the Dark', 2000), 'Dogville' (2003), 'Antikrist' ('Antichrist', 2009), 'Melankolija' (Melancholy, 2011).

Iz kritika:
'Nimfomanka' me iritira, odbija, i mislim da mi se sviđa. To je odnos pun zlostavljanja; moram ju odgledati ponovno.'
Xan Brooks, Guardian

'Nimfomanka' je zaista veliko djelo koje pokušava i u velikoj mjeri uspijeva organski sintetizirati svijet, ideje i filmski um von Triera u jednu nekontroliranu i ambicioznu filmsku priču. Pomalo neočekivano s obzirom na temu, ono što je najzanimljivije u filmu nisu eksplicitne scene seksa, nego način na koji je seksualnost prikazana i shvaćena.'
Boyd van Hoeij, IndieWire

s.p.