Zora živih mrtvaca - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zora živih mrtvaca

Zora živih mrtvaca

Dawn of the Dead (2004.)

Universal Pictures / Blitz film i video

100' horor

Režija:           Zack Snyder

Uloge: Sarah Polley, Ving Rhames, Mekhi Phifer, Michael Barry, Lindy Booth

Scenario:        James Gunn, temeljeno na originalnom scenariju Georga Romera

Producent/i:   Richard P. Rubinstein, Marc Abraham, Eric Newman

Linkovi: službeni site 
trailer 
imdb

Zora živih mrtvaca

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.90
59
0.00

Dođi i ti u robnu kuću. Uzmi što god hoćeš. 25 godina nakon originala, opet će ti se pridružiti zombiji. A oni jako dobro znaju što žele - tvoje meso. Mrtvi ponovno žive!

Ameriku zahvaća virusu slična pošast od koje milijuni mrtvih počinju ustajati iz grobova gladni krvi. Broj im se mahnito povećava budući da žrtve njihova krvavog pohoda uskoro i same postaju živi mrtvaci - zombiji. Mala grupa preživjelih, među kojima su medicinska sestra Ana (Polley) i lokalni policajac Kenneth (Rhames), sklanjaju se u robnu kuću Crossroads Mall (zanimljivo izabran naziv) u malom gradu Everettu.

Ono na što nisu računali je da zombiji još uvijek raspolažu nekom vrstom dugoročnog pamćenja, a kako je poznato, svaaatko voli 'posjetiti' robnu kuću, zar ne? Nekolicina preživjelih shvaća kako im preostaje malo vremena ostanu li u robnoj kući, te se odluče za bijeg. Plan je stići do otoka koji, navodno, nije pun zombija. Ali postoji mali problem - da stignu do tamo, moraju proći kraj tisuća mrtvih.

Opa, što bi rekli, opet horor! Nakon 'Pogrešnog skretanja', 'Kolibe straha' i 'Teksaškog masakra', evo nam i 'Dawn of the Dead'! 'Zora živih mrtvaca' prerada je kultnog zombi-horora Georga A. Romera iz 1978. U originalu, film je stajao u središtu trilogije koju su činili 'Night of the Dead', 'Dawn of the Dead' i 'Day of the Dead' i ispod krvave radnje iznosio satiričnu kritiku američkog potrošačkog društva - mrtvi se vraćaju u život i nastavljaju 'harati' robnom kućom.

Novi film se također oslanja na tu temu kao i na ostale političke i filozofske preokupacije iz originala (abortus, patriotizam, individualizam). Zack Snyder ovim se uratkom prvi puta našao u dugometražnim filmskim vodama. Mladi autor proslavljeni je redatelj reklama i veliki je štovatelj originalnog zombi-klasika. Žar kojim je predstavio svoju viziju 'Zore' bio je presudan da ga izdvoji iz mnoštva režisera koji su 'davili' producente da realiziraju remake.

Sam Snyder o filmu kaže: 'Meni su zombiji stravično cool, baš kao i originalni 'Dawn of the Dead'. Ljudima su zombiji zanimljivi zbog mnogo razloga, ponajviše zato jer ih možeš ubiti bez grižnje savjesti. Nema moralnog imperativa! A osim toga, oni predstavljaju nekog anonimnog neprijatelja čiji se porivi ne temelje na politici, boji kože i sl. Sve ono zbog čega za neke kažemo - gle, ono je zao čovjek. A oni su upravo to, i oni su potencijalno svatko.'

Glavnu žensku ulogu u filmu igra Sarah Polley, glumica poznata po tome da se pojavljuje isključivo u niskobudžetnim, dramskim indie-filmovima ('Exotica', 'Go'), dok mušku stranu liste glumaca predvodi Ving Rhames poznat iz filmova 'Pakleni šund', 'Striptiz', 'Nemoguća misija I i II' i dr. Scenarij je temeljen na Romerovom originalu, a i jedan od koproducenata remakea (Richard P. Rubinstein) producirao je film iz '78., tako da je novi uradak, osim radnjom, vjerojatno i u humornim dosjetkama sličan originalu (u novom filmu, primjerice, nekolicinu živih u robnoj kući dočeka muzika 'Don't Worry, Be Happy').

Fanovi Romerovog filma zapazit će cameo pojavljivanja nekih glumaca iz originala, a poigrali su se i s nazivima dućana u robnoj kući - 'Wooley's dinner' (Wooley je bio vođa specijalaca iz originala) i 'Gaylen Ross' (ime glumice koja je igrala preživjelu Francine). Inače, ovo nije prva prerada 'Zore', modernizirani remake napravljen je još 1990. u režiji Toma Savinija.

Vidjet ćemo hoće li ova 'Zora' pokrenut lavinu nastavaka. Jedno je sigurno, Romero planira 'oživjeti' originalnu seriju filmova četvrtim nastavkom - 'Dead Reckoning'. Jedino ne razumijem zašto nisu ostavili zombije da šepaju i vuku se mrtvački. Koliko god mi je '28 Days Later' bio dobar film, toliko su mi originalni zombiji ipak više cool. Vama?