Posljednja ambulantna kola Sofije - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Posljednja ambulantna kola Sofije

Posljednja ambulantna kola Sofije

Poslednata lineika na Sofia (2012.)

Sutor Kolonko, Nukleus Film, SIA

75' dokumentarni, drama, film ceste

Režija:           Ilian Metev

Scenario:        Ilian Metev

Producent/i:   Dimitar Gotchev, Siniša Juričić, Ingmar Trost, Ilian Metev

Zemlja:          Bugarska, Njemačka, Hrvatska

Linkovi:

Imdb, Nukleus film

Posljednja ambulantna kola Sofije

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Nagrađivani bugarski dokumentarac o vozaču, liječniku i medicinskoj sestri koji spašavaju svakoga koga mogu dok jure u rijetkim sofijskim kolima hitne pomoći.

U gradu u kojem 13 kola hitne pomoći pokušava opslužiti gotovo 3 milijuna stanovnika, Krassi je netipičan heroj: puši cigaretu za cigaretom i spašava živote u neprekidnoj smjeni od 48 sati. Ovo je film o avanturama doktora, medicinske sestre i vozača ambulantnih kola u Sofiji, glavnom gradu Bugarske.

Boreći se pod navalom besmislica zdravstvenog sistema koji je u rasulu i jedva zarađujući za život, njih troje pokušavaju spašavati živote. Na leđima društvene i političke nesreće najsiromašnije i najkorumpiranije članice EU, vode ih humane kvalitete, altruistička djela i smisao za humor.



Jedna od najtragičnijih žrtva države je zdravstveni sustav i to se najviše osjeća u službi hitne pomoći. Nakon 20 godina kapitalizma, broj hitnih službi u Sofiji pao je sa 140 na 13. Sustav je blizu potpunog raspada...

Film je imao premijeru na zadnjem Cannes film festivalu gdje je u programu Tjedna kritike osvojio nagradu France 4 Visionary Award da bi uslijedile: nagrade za najbolji dokumentarac u prestižnim Karlovym Varima, Srebrna Golubica, Leipzig, Silver Eye u Jihlavi, nagrada za najboljeg redatelja na talijanskom festivalu Festival dei Popoli te još šest nagrada u Slovačkoj, Rusiji, Švicarskoj, Portugalu, na Kosovu i Bosni i Hercegovini.

s.p.