Michael - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Michael

Michael

Michael (2011.)

Zagreb film festival

90' krimi, drama, triler, psihološki

Režija:           Markus Schleinzer

Uloge: Michael Fuith, Christine Kain, Ursula Strauss, Viktor Tremmel, Gisela Salcher

Scenario:        Markus Schleinzer

Producent/i:   Nikolaus Geyrhalter, Markus Glaser, Michael Kitzberger, Wolfgang Widerhofer

Zemlja:          Austrija

Linkovi:

Službene stranice, Imdb

Michael

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Crnohumorna i zastrašujuća drama o pedofilu koji u svom podrumu drži zatočenog dječaka. Psihološka studija koja je 2011. osvojila ZFF.

Ilustrirajući banalnost zla na impresivno kontrolirani i ponekad crnohumorni način, 'Michael' se služi hladnim, neosuđujućim i nepsihološkim pristupom kada se bavi neugodnom temom: pričom o pet mjeseci u životu 30-godišnjeg pedofila koji je 10-godišnjeg dječaka držao zaključanog u svom podrumu.



Žiri prošlogodišnjeg Zagreb Film Festivala nagradio je ovaj uznemirujući film o odnosu dječaka i njegovog otmičara i opisao ga kao 'savršeno realiziran i duboko zastrašujući prikaz zla.'

Za taj hrabar i izrazito dobro režiran film Markus Schleinzer primio je odlične kritike, a uz Zlatna kolica za najbolji film ZFF-a 2011. godine film je bio nominiran za Otkriće godine Europske filmske akademije. Premijerno je pak prikazan u službenoj konkurenciji Međunarodnog festivala u Cannesu.

Iako mu je ovo redateljski debi, Schleinzer iza sebe ima veliko filmsko iskustvo. Kao direktor castinga sudjelovao je u više od 60 dugometražnih filmskih projekata, uključujući filmove ‘Lovely Rita’ i ‘Lourdes’ Jessice Hausner, ‘Pasji dani’ Ulricha Seidla, ‘Spavač’ i ‘Pljačkaš’ Benjamina Heisenberga, ‘Žene bez muškaraca’ Shirin Neshat te ‘Pijanistica’, ‘Vrijeme vuka’ i ‘Bijela vrpca’ Michaela Hanekea, na kojem je bio zadužen i za odabir djece-glumaca i za rad s njima.

Schleinzer svoju priču donosi mirnim slikama i dugim kadrovima, a seksualno zlostavljanje nigdje se ne vizualizira, nego samo asocijativno sugerira. 'Ja ne pokazujem slike jer ne vidim u tome smisla. Svi mi znamo o čemu se tu radi. A budimo iskreni: nema ništa strašnije od naše vlastite mašte, naših vlastitih projekcija', objasnio je redatelj.

U našoj recenziji filma napisali smo da je 'Michael' 'hladan, metodičan film o hladnom i metodičnom pedofilu' koji se zbog povremenog crnog humora može usporediti i s kultnom Solondzovom 'Srećom'.

s.p.