Marina Abramović: Umjetnica je prisutna - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Marina Abramović: Umjetnica je prisutna

Marina Abramović: Umjetnica je prisutna

Marina Abramović: The Artist is Present (2012.)

Show Of Force

106' dokumentarni, biografski

Režija:           Matthew Akers, Jeff Dupre

Scenario:        Matthew Akers, Jeff Dupre

Producent/i:   Maro Chermayeff, Jeff Dupre

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Marina Abramović: Umjetnica je prisutna

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Dokumentarac o najpoznatijoj umjetnici performansa, legendarnoj Marini Abramović koja se i u ovom filmu u potpunosti ogoljuje i predaje publici.

Marinu Abramović zovu 'bakom performansa', iako je ona vrlo mladolika u ovom fascinantnom, vizualno svježem dokumentarnom portretu koji je snimio Matthew Akers. Film prati glasovitu retrospektivu Abramovićkinih radova u MOMA-i, održanu 2010. godine. Ta umjetnica rođena u Srbiji, još je 1970-ih godina stvarala djela koja se bave ograničenjima i predodžbama tijela, a koja su već odavno postala dio modernog umjetničkog kanona.

Ipak, ona i dalje, s energijom sportaša, proširuje granice performansa. Dobivši jednogodišnji pristup svemu što ona radi, Akers prikazuje mnoge strane Marine Abramović dok postavlja svoja djela u MOMA-i. Predstava u muzeju, pod naslovom 'Umjetnica je prisutna' bila je maratonski spektakl u kojem se Abramovićeva suočavala sa svakim pojedinačnim posjetiteljem u tišini, stječući usput sve više obožavatelja.



Akersova kamera snima je i dok glamurozno pozira za modne časopise, dok poput gurua pomaže mladim umjetnicima u rekonstruiranju njezinih ranih radova, dok bolesna leži u krevetu i liječi se kromatskim terapijama, dok kuha tjesteninu u kuhinji, dok se ponovno emotivno povezuje sa svojim bivšim umjetničkim i životnim partnerom Ulayem.

Nagrade:
Međunarodni filmski festival u Berlinu 2012. – nagrada publike 'Panorama'
Sarajevo Film Festival 2012. – nagrada publike za najbolji dugometražni film
Sundance Film Festival 2012.

s.p.