Zaustavljeni - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zaustavljeni

Zaustavljeni

Halt auf freier Strecke (2011.)

Pandora / Zagreb film festival

110' drama, melodrama

Režija:           Andreas Dresen

Uloge: Steffi Kühnert, Milan Peschel, Talisa Lilly Lemke

Scenario:        Andreas Dresen, Cooky Ziesche

Producent/i:   Peter Rommel

Zemlja:          Njemačka

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Zaustavljeni

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Njemačka drama o smrtno bolesnom Franku i njegovoj obitelji koja se također mora suočiti s kobnom bolešću.

Dotad zdravom četrdesetogodišnjaku Franku dijagnosticiran je tumor mozga koji se ne može operirati. Odjednom je suočen s činjenicom da mu preostaje još samo nekoliko mjeseci života.

Velik je to šok za čovjeka zadovoljnog svojim životom, sa sigurnim poslom i novom kućom u predgrađu. Frank i njegova obitelj zajedno pokušavaju živjeti svakodnevni život, nastavljajući s radom i školovanjem.

Franku nije lako prihvatiti neizbježno: sve jače simptome bolesti i liječenje. On koristi svoj iPhone kao neku vrstu emocionalnog dnevnika. Frankova odluka da boluje kod kuće predstavlja golemi napor za njegovu voljenu Simone. Koliko god se zbližavali, članovi obitelji se ujedno i udaljavaju jedni od drugih.

Redatelj Andreas Dresen rođen je u njemačkom gradu Geri 1963. godine. Početkom 80-ih počeo je raditi u kazalištu i režirati kratke filmove. Studirao je režiju na filmskoj školi Konrad Wolf u Potsdam-Babelsbergu. Od 1992. radi kao filmski, televizijski i kazališni scenarist i redatelj. Dresen je jedan od najcjenjenijih njemačkih redatelja. Među njegovim raznolikim i nagrađivanim filmovima ističu se 'Viski s votkom', 'Sedmo nebo', 'Ljeto u Berlinu', 'Pečenjarnica' i 'Noćni oblici'.

Iskrena i nadahnjujuća priča o krhkosti ljudskog života i snazi obiteljskih odnosa, proizašla je iz Dresenova inzistiranja na improvizaciji (film je snimljen bez scenarija), a u filmu se pojavljuje veliki broj neprofesionalnih glumaca i naturščika.

Film je proglašen duboko iskrenom i crnohumornom dramom koja je puna dirljivih trenutaka i magijskog realizma, a osim glavnog glumca Milana Peschela, posebno se hvale efektne šale od jedne rečenice.

s.p.