Zvijeri južnih divljina  - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zvijeri južnih divljina

Zvijeri južnih divljina

Beasts of the Southern Wild (2012.)

Discovery film

91' drama, fantastika, art

Režija:           Benh Zeitlin

Uloge: Dwight Henry, Quvenzhane Wallis

Scenario:        Lucy Alibar, Benh Zeitlin

Producent/i:   Josh Penn, Michael Gottwald

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Zvijeri južnih divljina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
4
0.00

Dalija N 08.05.2013 Ocjena recenzije : 0.0

Zvijeri

Spoj genijalnih, oduševljavajućih momenata i nekih sasvim razočaravajućih.

Da počnemo od odličnih: Dubok, promišljen prikaz razmišljanja, stanja duha i djelovanja male djevojčice, likova u njenoj okolini i same okoline kao takve. S obzirom da iz filma nisam shvatila gdje se točno sve to događa, saznanje da je to dio SAD-a bilo mi je poprilično iznenađujuće (zar tamo ima ljudi koji stvarno tako žive?!). Mislila sam da me od njih više ništa ne može iznenaditi, ali ipak? Kako je to moguće(?), nije to neka zemlja trećeg svijeta.

Također, malena glumica prvorazredno je obavila svoj posao.

Teško je uopće odlučiti je li bolja glumica ili sam njen lik i razrada i karakterizacija istog.
Film je zbog gore navedenih momenata, i prikaza svijeta koji nam baš i nije poznat, vrijedan gledanja.
Ipak, meni je film prespor, scenario je mogao biti i trunčicu zanimljiviji i dinamičniji, film je prespor, i nije mi jasna krajnja poruka, ako je uopće ima.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 29.01.2013 Ocjena recenzije : 5.0

Kupalište

Benh Zeitlin debituje na polju dugometražnog filma, baveći se univerzalnim temama koje dotiču svako živo biće.Lucy Alibar mu je pomogla u pisanju scenarija, time što je odradila adaptaciju pozorišnog komada 'Juicy and Delicious'.Proizvod njihovog zajedničkog rada jeste jedan netipičan filmski scenario, koji se uglavnom oslanja na apstrakciju, prikazujući nam svet viđenim očima šestogodišnje devojčice.U izolovanoj zajednici, u mestu nazvanom 'Kupalište', živi malena Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) s ocem Winkom (Dwight Henry). Devojčica stvara iluziju da je njihov plemenski, slobodarski način života u harmoniji s majčicom prirodom.Ali, kada naglo otopljenje pokrene elementarne nepogode u vidu velike poplave, čitava zajednica biće prinuđena da se ubrzano prilagodi novonastalim, otežanim uslovima života...Radnja obiluje vizijama sa par referenci na religiju koje se odnose na opstanak ljudske civilzacije.Ideja da se u narativnoj formi (glas male heroine) ispriča tako kompleksna priča, jeste veoma smela, jer stavlja fikciju iznad materijalnog.Međutim, s druge strane takav koncept jeste teško shvatljiv prosečnom gledaocu, pa radnja može da se učini pomalo monotonom.Dobar rad kamere, sa izraženim smislom za detalje, u autentičnom prirodnom okruženju (snimano na lokacijama u New Orleansu i na još nekoliko mesta u Louisiani) jesu aduti ove apstraktne drame.Glumačku podelu ne bih posebno komentarisao, imajući u vidu da je mala Quvenzhané Wallis gotovo u svakom kadru, a koja na potpuno prirodan, detinjasto naivan način tumači maštovitu Hushpuppy.Deo angažovane ekipe ispred kamera su naturščici, što ima svoje dobre i loše strane.Naime, time je postignuta željena autentičnost u prikazu načina života jedne male zajednice oslobođene svih stega koje nameće moderan, urbani stil života.No, s druge strane, lišeni smo neophodne dramaturgije, koju dobra, sugestivna gluma približava gledaocima, pružajući nam šansu da se poistovetimo s nekim od centralnih likova iz filmske priče.Uzevši sve u obzir (pluseve i munuse), ova univerzalna drama, koja nam servira neke otrgnute segmente iz života, meni se nije nešto posebno dopala, iako poseduje nekakav originalan stil u kreiranju filmske radnje.Šanse u trci za Oscara? Pa, po mom mišljenju, realno gledano ovaj film je totalni autsajder koji nema čemu da se nada na glamuroznoj svečanosti 24. februara.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zvonimso 11.01.2013 Ocjena recenzije : 0.0

POUKA ZA ONE RAZMAŽENE

Genijalan film sa glavnim likom(djevojčica)koja tako prirodno i spontano interpretira svoju ulogu da se mogu ispred nje posramiti sve one američke dječje zvijezde.
Ujedno predstavlja milione djece koja u svoj neimaštini
opstaje zahvaljujući ljudskom duhu koji će i u najmanjim
sitnicama prepoznati ljepotu i vrijednost života.
p.s.obavezno gradivo za klinke i klince koji uvijek nešto traže(materijalno)i ne cijene ono što imaju :obitelj,dom,redovit kruh svagdašnji...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: