Prometej - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Prometej

Prometej

Prometheus (2012.)

20th Century Fox, Continental film

126' akcija, avantura, horor, ZF, triler, spektakl

Režija:           Ridley Scott

Uloge: Micheal Fassbender, Charlize Theron, Patrick Wilson, Noomi Rapace, Logan Marshall-Green, Idris Elba

Scenario:        Jon Spaihts, Damon Lindelof

Producent/i:   Ridley Scott, Tony Scott, David Giler, Walter Hill

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Prometej

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.24
33
0.00

SF spektakl Ridleyja Scotta opet se bavi svijetom Aliena, i to kroz priču o istraživačima koji traže tajnu ljudskog postanka, a mogli bi izazvati - sveopću apokalipsu!

Ekipa znanstvenika i istraživača na svemirskom brodu Prometeju nalazi se ni više ni manje nego na putu da otkrije odgovore na najdublja životna pitanja. Ekspediciju vode dvoje briljantnih mladih znanstvenika koji su i intimni partneri - Shaw (Noomi Rapace) i Holloway (Logan Marshall-Green). U svojem radu kao arheolozi otkrili su tragove na spiljskim piktogramima iz starih civilizacija diljem svijeta, pri čemu svi ukazuju na isto mjesto u dalekom svemiru, i uvjerili su korporaciju Weyland Industries da financira misiju.

Nitko od znanstvenika nije bio pripremljen za nezamislive užase na koje će naići. Posada Prometeja misli da ide otkriti odgovore na najvažnija pitanja, ali nailaze na zastrašujući svijet tame.


'Prometej', trailer.

Iako je prošlo trideset godina otkad je snimio film znanstvene fantastike, interes Ridleyja Scotta za taj žanr nikada se nije smanjio. Budući je u tom žanru snimio dva filma koja su među najcjenjenijima svih vremena, njegov povratak je mogla potaknuti samo grandiozna ideja. 'Razlog zbog kojeg nisam snimio SF toliko godina, osim činjenice da sam snimao druge filmove i istraživao različite žanrove, jest što nisam naišao na ništa vrijedno da mu se posvetim jednakom istinom, žestinom i originalnošću. Prometej ima sve to.'

Prometej je začet u liku koji se nakratko pojavio u filmu 'Alien', i koji je naizgled zaboravljen kad je naslovno čudovište stiglo na scenu. A njegov tvorac ga je jako dobro zapamtio. 'Ono što mi je ostalo još od Aliena jest njegova tajnovitost', kaže Scott. 'Tko je on? Odakle je? Koja je njegova misija? Koju tehnologiju posjeduje njegova rasa? Mislio sam da bi ta pitanja mogla biti osnova za još veće ideje.'

Scott napominje: 'Iz kreativnog procesa razvoja filma izrasla je nova, velika mitologija u kojoj se odvija ova originalna priča. Strastveni fanovi će prepoznati rubove Alienov DNK, ali ideje u ovom filmu su jedinstvene, dalekosežne i provokativne. 'Prometej' je jedinstvena žanrovska priča koju sam tražio.'

Koscenarist Jon Spaihts kaže: 'Najteže u pisanju ove priče jest što ništa nije bilo zadano. Sve je trebalo izmisliti.' Tijekom razvoja scenarija nastajale su velike ideje: tijekom putovanja do njihovih 'stvoritelja' – bića koja su stvorila život na našem planetu – posada svemirskog broda Prometej i megakorporacija koja financira misiju od tri milijarde dolara, zapravo izazivaju bogove. A kao što je iskusio lik iz grčke mitologije po kojem je brod dobio ime, izazivanje bogova može biti jako loša ideja.

Film su pratila velika očekivanja publike i kritičara - dio ih je zadovoljan filmom, a dio strašno razočaran. Svi se slažu da Ridley Scott odlično režira te je film solidno dizajniran i spektakularan, te ga naročito preporučuju za kina. Osobito se hvali Michael Fassbender u zanimljivoj ulozi androida, a jednoglasni zaključak je da je početak filma jako intrigantan.

Ipak, mnogi su ostali razočarani scenarijem s pretencioznom pričom punom nerazrađenih motiva i nerazjašnjenih pitanja, a osobito se kritiziraju klišejizirani likovi koji se glupo ponašaju i nedostatak dramske napetosti. Sve to vjerojatno ide na dušu koscenaristu Damonu Lindelofu koji je poznat po scenariju za TV seriju 'Izgubljeni', pa je poput te serije i ovaj film natrpao s brojnim otvorenim pitanjima na koje ćete odgovoriti dobiti tek kada pogledate eventualni nastavak.

Posebni dodaci na DVD-u:

• Izbačene i alternativne scene


Posebni dodaci na Blu-rayu:

• Audio komentar redatelja i producenta Ridleyja Scotta

• Audio komentar scenarista Jona Spaihtsa te scenarista i izvršnog producenta Damona Lindelofa

• Izbačene i alternativne scene

• Dosjei Petera Weylanda

s.p.