Martovske ide - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Martovske ide

Martovske ide

The Ides of March (2011.)

Cross Creek Pictures, Discovery film i video

101' drama, triler, politički

Režija:           George Clooney

Uloge: George Clooney, Ryan Gosling, Phillip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei

Scenario:        George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon

Producent/i:   George Clooney, Grant Heslov, Brian Oliver

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Martovske ide

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.95
22
0.00

Jinx21 28.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

5

Film je prikaz surove realnosti za Amere, a za nas i nije toliko surova s obzirom na kampanje u Lijepoj našoj.. Uglavnom, odlično, bez dramatiziranja i sa savršenom mjerom! Kao što je već navedeno, Clooneyu je samo nebo granica:)

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

Jash 26.02.2012 Ocjena recenzije : 0.0

prljavi igraju prljavo..

Zasad niti jedan film u kojem je George Clooney imao prste nije podbacio pa tako niti ovaj. Dobra glumačka postava osvoji nas odmah na početku( Hoffman,Tomei,Gosling...) kad pohvatamo osnovnu nit radnje predsjedničke kampanje i kreće "šahovska igra" gdje se u prljavom spinu isprepliću politički kandidati,njihovi ljudi i mediji. Cilj je svim jasan,treba pobjediti a za to treba biti i korak ispred protivnika a pri tom se i najmanja greška plaća skupo. Clooney je vrlo dobro proveo radnju od početka do kraja, postavio likove na prave pozicije, zaintrigirao gledatelja i dao mu materijala za razmišljanje kako bi prikazao moguću situaciju političke kampanje sa svim prevratima. Bez pretjerivanja, s realnim osjećajima i situacijama možemo reći da je ovo iskreno ispričana priča o prividnom svijetu političkog natjecanja. U očekivanju novih Cloonijevih "proizvoda" svakako treba pogledati Martovske ide...

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

markoboban 04.02.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Politička kampanja

Nastao prema predstavi 'Farragut North 'Beaua Willimona, film u centar zbivanja stavlja mladog pomoćnika u predsedničkoj kampanji za guvernera Mikea Morrisa (George Clooney) koji se u američkoj saveznoj državi Ohio, bori da bude nominovan kao kandidat Demokratske stranke, za predsednika.Stephen Meyers (Ryan Gosling) je inteligentan mladić, pomalo idealista, nošen idejom da demokratija jeste tekovina za koju se vredi boriti, te da u politički fer utakmici - bolji zaslužuje da pobedi.Kada prihvati običan poziv na razgovor sa protivničkom stranom, iniciran od strane prepredenog Duffyja (Paul Giamatti), situacija se drastično okreće.Za veoma kratko vreme, Stephen biva suočen s gorkom istinom da više ništa nije kao pre, te da je možda bolje da stavi tačku na sopstveni politički angažman.Ali sticajem okolnosti, on iznenada dolazi do poverljivih podataka koji mu, u kontekstu tragičnog događaja, omogućuju da reaguje isključivo na način kako se igra u političkim kampanjama - beskrupulozno, hladno i proračunato.Stephen napreduje u karijeri, svestan da 'show must go on'.George Clooney potpisuje sa kao kompletan autor ove političke drame, gde mu je Grant Heslov pomogao oko adaptacije predstave u filmski scenario.Polazeći od osnovnih postulata svake političke kampanje, Clooney nam verodostojno prezentira dešavanja iza kulisa, bez suvišnih emocija ili nepotrebnog moralisanja.Odličan rad kamere dočarava nam atmosferu grozničave političke borbe, gde su sva prljava sredstva čak i poželjna, u trci za što boljim rezultatom (veći broj glasova). Transformacija glavnog lika je izvrsno prikazana, pa pohvale za priču, ali i za još jedno upečatljivo glumačko izdanje Goslinga.Epizodna rola Philipa Seymoura Hoffmana, kao Paul Zara - šef izbornog štaba u kampanji, jeste takođe zapažena, a bilo bi nepravedno ne pomenuti i Giamattija, koji sa toliko strasti iznosi svoj lik.Veoma dobar film, jer nam kroz formu pomalo dokumentarističkog pristupa, pokazuje šta sve odlučuje u iscrpljujućim političkim kampanjama odnosno da ne mora uvek biti ispoštovano da bolji pobeđuje (to važi možda u sportu, ali nikako i u politici).Generalna ocena: zadovoljio je moja visoka očekivanja, te ga preporučujem.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: