Slava kurvi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Slava kurvi

Slava kurvi

Whores' Glory (2011.)

Restart

110' dokumentarni, erotski

Režija:           Michael Glawogger

Scenario:        Michael Glawogger

Producent/i:   Mirjam Quinte, Pepe Danquart

Zemlja:          Njemačka, Austrija

Linkovi:

službena stranica, Imdb

Slava kurvi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
2
0.00

Dokumentarac uglednog Michaela Glawoggera koji predstavlja život prostitutki u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. Slava kurvama, a ne zločincima!

'Slava kurvi' je posljednji dio trilogije o globalizaciji koju je snimio ugledni filmaš Michael Glawogger. Bez senzacionalizma, lažne patetike i osuđivanja, te uz nevjerojatno blizak pristup protagonistima (kako prostitutkama tako i klijentima), Glawogger je snimio film o ženama, prostitutkama i seksualnim radnicama u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku. U svijetu u kojem je najintimniji ljudski čin roba, ove žene su psihički i fizički iskusile sve što se može dogoditi između muškarca i žene.

Za ta su iskustva oduvijek dobijale novac, no nikada im nije donio osobito materijalno bogatstvo. 'Slava kurvi' kompleksna je priča koja ne osuđuje i ne proziva nego istražuje uvjete rada i sve što je potrebno da bi se u njima preživjelo. Soundtrack koju potpisuju PJ Harvey i CocoRosie, čini se, funkcionira kao neizgovoreni Glawoggerov komentar.  


'Slava kurvi', trailer.

Michael Glawogger je redatelj, scenarist i snimatelj igranih i dokumentarnih filmova. Afirmirao se u rodnoj Austriji sredinom devedesetih, da bi svjetski ugled stekao 1998. dugometražnim, poliptih dokumentarcem 'Megacities' u kojem uspoređuje iskustvo življenja u milijunskim gradovima različitih kultura i kontinenata. Tijekom dvijetisućutih snima i nekoliko zapaženih igranih filmova od kojih je jedan - 'Slumming'. Međutim, potpunu slavu stječe drugim od svojih 'globalnih dokumentarnih omnibusa', filmom 'Workingman’s Death' koji prikazuje sudbinu manualnog rada u današnjem, dobrim dijelom postindustrijskom svijetu.

Recenzije:
'Mnogo je filmova koji se usput ili kao središnjom temom bave prostitucijom, no ako postoji film koji se može smatrati nezaobilaznom filmskom 'biblijom' prostitucije, onda je taj film ovog tjedna mogla vidjeti publika na filmskom festivalu u Veneciji'. - Jurica Pavičić, Jutarnji list
'...istodobno fascinantan i problematičan, lucidan i egzotičan...' - The Film Stage
'Dokumentarac austrijskog redatelja Michaela Glawoggera o tri bordela na različitim stranama svijeta osvještava, a pri tome ne eksploatira' - The Hollywood Reporter

s.p.