Igra pobjednika - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Igra pobjednika

Igra pobjednika

Moneyball (2011.)

Columbia Pictures, Sony Pictures, Blitz film i video

133'

Režija:           Bennett Miller

Uloge: Brad Pitt, Robin Wright, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Brent Jennings

Scenario:        Steven Zaillian, Aaron Sorkin

Producent/i:   Michael De Luca, Rachael Horovitz, Brad Pitt

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Igra pobjednika

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.08
25
0.00

markoboban 31.01.2012 Ocjena recenzije : 4.33

Tajna uspeha

Zasnovana na knjizi Michaela Lewisa 'Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game', ekranizovana je istinita priča o generalnom menadžeru baseball ekipe Oakland Athletics.Steven Zaillian i Aaron Sorkin ('The Social Network') zajednički su adaptirali scenario, rukovodeći se idejom da izbegnu okvire ustaljene sportske drame, po kojoj glavni lik obično na kraju uživa u više nego zasluženom trijumfu (uz klišeiziranu dramatiku pobeđivanja u poslednjim sekundama). Bennett Miller ('Capote') režira pravu dramu, nastojeći da nam pruži odgovor na suštinsko pitanje:'šta je definicija uspeha'?Tako centralni lik u radnji, Billy Beane (Brad Pitt), nekadašnji igrač i čovek koji je osetio gorku stranu američkog profi sporta, pokušava da doskoči mnogo moćnijim i pre svega bogatijim klubovima.A za tako nešto bilo je potrebno razbiti ustaljene norme ponašanja i konvencionalni način rezonovanja, gde je po pravilu 'koliko para toliko i muzike', sva slava pripadala isključivo onim ekipama koje su ulagale više, kupujući pride sve nove talente iz manjih sredina.Pojava Petera Branda (Jonah Hill), mladog diplomca sa prestižnog univerziteta Yale, jeste svojevrsna inicijalna kapisla, kojom se pokreće jedan proces.Tako radnja poprima željeni zaplet, kada dvojica ljudi pokušavaju da zajedničkim snagama postignu nešto, što su gotovo svi, ukjljučujući i trenera Arta (Philip Seymour Hoffman) smatrali besmislenim, nemogućim.Jaka glumačka postava je nužan preduslov da se oslika istinita sportska priča na velikom ekranu. Pomenuti glumci, svako na svoj način, daju nesebičan doprinos u oživljavanju likova koji su imali svoje vizije, snove, ambicije, da ostave neki trag u svom vremenu, vremenu u kome su živeli i stvarali.Koncept prikaza istinskih pobednika jeste poseban kvalitet u filmu.Nije jednostavno prepoznati uspešne koji su u dubokoj senci, svih onih pod svetlima reflektora, onih koji otvaraju šampanjac, dok drže pehar u rukama, uz glasne zvuke 'The Queen' i njihove legendarne pobedničke 'We Are The Champions'. Upotreba nekoliko sekvenci iz pravih utakmica, gde se pisala istorija Oakland Athletics, daje poseban šmek, dajući potrebnu autentičnost filmskoj radnji.Dakle, inteligentna priča, kvalitetna gluma, vešta režija, imaju za rezultat odličan film, koji po mom skromnom mišljenju ima dobre izglede u trci za prestižnog Oskara.Pogledajte, pa se uverite i sami.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

sttewan 08.01.2012 Ocjena recenzije : 5.0

Očekivao puno više

3/5.
Kao prvo, ova uloga definitivno nije za Brada Pitta. Kao drugo, scenarij je fulao dosta toga bitnog, a fokusirao se na uglavnom nezanimljive i nebitne stvari. Film se trebao usredotočiti ili na likove ili na događaje o kojima priča, ali nije napravio nijedno ni drugo. Nit je ovo bilo nešto bitno u povijesti baseballa, nit ti je stalo do bogatog baseball managera kojem su bitne samo pobjede i naslov prvaka. A nakon "Društvene mreže" Aaron Sorkin se ponovno dokazuje kao najprecjenjeniji scenarist današnjice.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rimla 06.01.2012 Ocjena recenzije : 3.0

Moneyball

Ništa naročito, sve već viđeno... Desetine ovakvih filmova je snimljeno...s tim da su ovom dodali kompijuterski odabir igrača... Kako fascinantno...možeš mislit`!

Ne isplati se pogledati ovaj film... Bolje pogledajte nešto originalno, pa čak i ako je staro 30 godina.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

johnny08 02.01.2012 Ocjena recenzije : 4.0

Moneyball

Amerikanci cijene i vrednuju samo pobjednike, biti prvi je jedino što je bitno, kako i kaže Pittov lik u nekoliko scena. Također Amerikanci obožavaju bejzbol, zapravo vrlo interesantnu i kompleksnu igru koja nažalost u Europi ostaje nepoznanica mnogima, pa i meni na razini potpunog poznavanja igre i svih njenih pravila. Prvotno sam mislio da će mi zbog toga užitak gledanja ovog filma biti narušen, ali zaista nije; i film, iako podosta dug, ostaje zanimljiv do samoga kraja.
Brad Pitt glumi Billy Beana, generalnog menedžera Oakland Athleticsa koji uz pomoć simpatičnog ekonomista Petera Branda (Jonah Hill) dolazi na ideju da uslijed smanjenog budžeta i nedostatka novca kompjuterski, po statistici uspješnosti u određenim dijelovima igre nađe i složi ekipu igrača koji bi bili jeftini, a efikasni. Skauti i savjetnici su skeptični prema Beanovom zaokretu u vođenju klubu, baš kao i trener Art Howe (Philip Seymour Hoffman), te većinom odbijaju dati bezrezervnu podršku Beanu; predviđajući katastrofalnu sezonu za ekipu i otkaz za Beana na kraju sezone.
Oakland A's su ekipa koja zaista postoji, baš kao i Billy Bean koji je i danas njihov generalni menedžer, koji je ostvario događaje koji su se dogodili u filmu baziranom po istoimenoj knjizi „Moneyball“. Ono što se meni izrazito svidjelo je bazičan pristup ovom filmu, u kojem je ideja zapravo odmah potrošena jer odmah saznajemo način na koji će Bean i Brand doći do igrača, ali sve od kraja filma „Moneyball“ je istinski odlično napravljen uradak koji glorificira bejzbol kao igru i zapravo nam pomaže u tome da ga cijenimo kao igru više ili da ga zavolimo ako ga dosad nismo gledali jer je zaista zanimljiv sport. Sam lik Beana je nevjerojatno zanimljiv i vrhunski odigran od Pitta u ulozi karijere za koju sigurno dobiva nominaciju za Oscara najmanje. Pittov Bean je inteligentan, autoritativan, impulzivan, te u isto vrijeme izrazito cool u odnosu prema bejzbolskom miljeu, a emotivan u odnosu s kćerkom. „Moneyball“ je u isto vrijeme ozbiljan, duhovit i dopadljiv film koji ispunjava i onu obećanu dramaturšku ali i sportsku zadaću, te postaje jedan od boljih sportskih filmova koji sadrži ono što najbolji sportski filmovi moraju sadržavati; a to je da privuku i svide se i onim ljudima koji uopće ne vole sport!

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

NBAA 24.12.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Nista posebno

Film za evropsku publiku koja ne prati americke sportove, vjerovatno i nije nesto.
S druge strane treba znati da je ovo biografski film, a s obzirom da je tema vjerodostojno prenesna na film ne treba ocekivati nesto posebno.
Brad je svoju ulogu posteno odradio tako da se tu nema sta zamjeriti.
Film je solidan, ali se ne isplati ici u kino i placati kartu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

rapptor 16.12.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Moneyball

S obzirom da mi u Europi nismo bas na TI sa bejzbolom, ovaj film na nas ne ostavlja neki dojam. S obzirom na obzir :-), film je ipak gledljiv, sam stil filma je za ovakvu vrstu filma dosta smiren, i Bred to dokazuje svojom glumom. Onaj debeljko, sto glumi njegovog analiticara, licno mi je drag, i njegova uloga je jos "mirnija" u filmu. Izgledao sam ga, i obrisao, ali nije los, nadasve zanimljiv je, meni kao liku koji treba nauciti pravila te igre,a sa druge strane da cujem i vidim sta covjek moze uraditi za ljubav necega sto voli. Nije lose..nije lose..drama jeste,ali ok..ocjena za film, ne za temu, 4..

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: