Beogradski fantom - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Beogradski fantom

Beogradski fantom

The Belgrade Phantom (2009.)

Emote Productions/VTI

82' akcija, krimi

Režija:           Jovan B. Todorović

Uloge: Milutin Milošević, Radoslav Milenković, Marko Živić, Nada Macanković, Uroš Urošević

Scenario:        Jovan B. Todorović, Bogdan Petković

Producent/i:   Jovan B. Todorović, Bogdan Petković

Zemlja:          Srbija, Mađarska, Bugarska

Linkovi:

IMDb

Beogradski fantom

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
1
0.00

Snimljen je po istinitom događaju iz 1979. Fantom predstavlja simbol prkosa sustavu, te prvu pukotinu komunističkog režima.

Krajem kolovoza, u Beogradu, mladić po imenu Vlada Vasiljević (Milutin Milošević) ukrao je bijeli 'porsche 911 S Targa' i deset noći uzastopno izluđivao policiju noćnim vožnjama.

Bezuspješni pokušaji pripadnika policije da bijeli 'porsche' zaustave 'zastavama' 1300 i 101 okupljali su na Slaviji svake noći sve brojniju publiku, čije simpatije su nepodijeljeno bile na strani beogradskog fantoma, kako je narod prozvao misterioznog vozača.

Činjenica da je baš u to vrijeme Josip Broz Tito bio u Havani na 'Samitu nesvrstanih' izazivao je dodatnu tenziju u redovima policije, zbog straha da su noćne vožnje možda namjerna provokacija.

Vlada Vasiljević je odležao dvije godine u zatvoru, a nakon izlaska iz zatvora dobiva teške ozljede u prometnoj nesreći pod sumnjivim okolnostima, te nedugo nakon toga i umire. Njegov policijski dosje nikad nije nađen.

Trideset godina poslije tog događaja, urbana legenda o beogradskom fantomu dobiva filmsku verziju, koja će nas detaljno i vjerodostojno provesti kroz jednu od najuzbudljivijih priča o Beogradu. Riječ je o igranom filmu s epizodama intervjua i arhivskim snimcima, a za snimanje igranih dijelova korišten je autentični automobil.

Lari Plovanić