Crvena kapela - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Crvena kapela

Crvena kapela

Det røde kapel / The Red Chapel (2009.)

Danmarks Radio (DR), Zentropa Productions

dokumentarni, drama, crna komedija, satira, film ceste, politički

Režija:           Mads Brügger

Uloge: Mads Brügger, Simon Jul Jørgensen, Jacob Nossell

Scenario:        Mads Brügger

Producent/i:   Peter Engel

Zemlja:          Danska

Linkovi:

Imdb

Crvena kapela

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Dokumentarac o Dancima koji glume kazalištarce, ulaze u Sjevernu Koreju i snimaju film koji razotkriva komunističku propagandu.

Beskrupulozni novinar, invalid s teškim posljedicama moždanog udara i komičar putuju u Sjevernu Koreju. Njihova je misija – nasmijati ljude u jednom od najstrožih režima na svijetu. Predstavivši se kao mala prosocijalistička kazališna skupina u programu kulturne razmjene između Danske i Sjeverne Koreje, 'Crvena kapela' dobiva dopuštenje da putuje u Sjevernu Koreju i odigra nekoliko predstava za izabranu publiku.

Dva člana trupe, Jacobi i Simon, rođeni su u Sjevernoj Koreji i kao djeca usvojeni u Danskoj, a ovo je njihova priča o suočavanju s vlastitim biološkim korjenima i pokušajem da izvedu predstavu u dijelu svijeta gdje humor i humanost žive u slabim uvjetima.

Ovo je priča i o susretu između slobodnomislećeg i totalitarnog društva koji svoje građane drži pod kontrolom: 23 milijuna građana Sjeverne Koreje pod željeznom su paskom dragog vođe generala Kim Jong-Ila. Naslov 'Crvena kapela' referira se na komunističku špijunsku organizaciju u nacističkoj Njemačkoj koja je operirala pod imenom 'Rote Kapelle'.


'Crvena kapela', trailer.

Redatelj Mads Brügger je danski novinar, TV-voditelj i autor koji je napisao nekoliko knjiga, a posljednje publicističko djelo 'Borderlands' propituje najveći danski skandal organiziranog seksualnog zlostavljanja djece. Na nacionalnoj televiziji vodi nagrađivanu TV-emisiju '11. sat'. Producirao je nekoliko nagrađivanih radijskih dokumentarnih emisija.

U ovom filmu koji je producirala Lars von Trierova producentska kuća Zentropa redatelj dopušta da ga korejanska pratnja manipulira, pokazujući koje čudne odluke ljudi moraju donositi kada im je sudbina u rukama bezosjećajnog diktatora. Na kritike da je film koji je napravio propaganda u kojoj potpuno iskorištava svoje prijatelje, Brügger kratko odgovara: 'Najbolji način da se borite protiv propagande jest upravo propaganda'.  

Film je dobio Veliku nagradu žirija u kategoriji Međunarodnog dokumentarca na Sundanceu, a kritičari su ga nazvali 'šokantnim, zabavnim i razuzdanim', te 'fuzijom aktivističkog filma i teatra apsurda', iako mu se zamjeraju nespretne šale i nesretno moraliziranje nad ljudima koji su prisiljeni živjeti u strašnom totalitarizmu.

s.p.