Zemlja smeća - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zemlja smeća

Zemlja smeća

Deponij/Waste Land (2010.)

Almega Projects, O2 Filmes

98' dokumentarni, drama

Režija:           Lucy Walker

Uloge: Vik Muniz

Scenario:        Lucy Walker

Producent/i:   Angus Aynsley, Hank Levine

Zemlja:          Brazil, Velika Britanija

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Zemlja smeća

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Brazilski umjetnik Vik Muniz je svoju sreću - našao u smeću! Pogledajte kako žive skupljači smeća u Brazilu.

Film prati brazilskog umjetnika koji živi u New Yorku, Vika Muniza, i njegov projekt na najvećem odlagalištu otpada na svijetu - Jardim Gramachu, nadomak Rio de Janeira. Tamo Muniz fotografira tzv. 'catadorese', skupljače reciklažnog otpada od kojeg preživljavaju. Izuzetne likove koje je tamo susreo, fotografirao je citirajući umjetnička djela poznatih slikara te ih u kombinaciji sa sakupljenim otpadom 'pretvorio' u slike velikih formata. 


'Zemlja smeća', trailer.

Topao i izuzetno emotivan film oko kojeg su se brzo složili i publika i kritičari i žiriji festivala, osvojio je više od 30 međunarodnih nagrada u cijelom svijetu, a zbog originalne glazbe koju je skladao Moby i sjajne fotografije Dudua Mirande, kažu da 'pojedine scene izgledaju kao da su s one strane života'. 'Zemlja smeća' bila je 2011. nominirana za nagradu Oscar za najbolji dugometražni dokumentarac, a osvojila je nagrade publike na Sundanceu, u Berlinu i IDFA-i.

Film su kritičari proglasili 'dokumentarnim 'Milijunašem s ulice'' koji nas uči da je 'nečije smeće nekome umjetnost'. Minneapolis Star Tribune napisao je da je ovo 'priča o Pepeljugi s briljantnim karakterima i nevjerojatno velikim srcem', a Baltimore City Paper zaključio je da film pokazuje da 'ljepota nikada nije izvan dosega ako postoje ljudi koji ne prestaju vjerovati u sebe.'

s.p.