Secretariat - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Secretariat

Secretariat

Secretariat (2010.)

Walt Disney Pictures/Continental Film

123' drama, obiteljski, biografski, povijesni, sportski

Režija:           Randall Wallace

Uloge: Diane Lane, John Malkovich, Dylan Walsh, James Cromwell, Michael Harding

Scenario:        Mike Rich, William Nack

Producent/i:   Mark Ciardi, Pete DeStefano, Gordon Gray

Zemlja:          SAD

Linkovi:

IMDb

Secretariat

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.50
4
0.00

markoboban 30.05.2014 Ocjena recenzije : 5.0

Veliki Crveni

Penny Chenery (Diane Lane) je obična domaćica, koja živi u Denveru, s suprugom Jackom (Dylan Walsh) i njihovo četvoro dece.Kada dobije poziv da ode u konjušarnicu Meadow (Virginia), vlasništvo njenog oca Chrisa (Scott Glenn), koga je bolest savladala i onemogućila da nastavi s uzgojem rasnih trkačkih konja, ova visprena žena prihvatiće izazov.Usprotivila se zajedničkom predlogu brata Hollisa (Dylan Baker) i supruga da raprodaju porodično nasleđe.Naprotiv ušla je u posao, do tada praktično rezervisanom samo za muškarce, sa puno vere, hrabrosti, strasti i dobro poznate ženske intuicije...Novinar William Nack, autor je knjige: 'Secretariat: The Making of a Champion', koja je poslužila kao osnov od čega je Mike Rich napisao nadahnuti scenario, inspirisan stvarnim događajima. Režiserska palica poverena je proverenom filmskom radniku, Randallu Wallaceu ('We Were Soldiers',2002.). Nekoliko producentskih kuća, na čelu sa 'Walt Disney Pictures', u čitav projekt uložilo je $35,000,000. Lokacije za snimanje pronađene su na par mesta u američkoj saveznoj države Louisiana, kao i u Louisville, Kentucky (radi postizanja autentičnosti).Topla porodična drama, koja se lako prati, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim, čak i da ste totalni laik za konjske trke. Celokupni narativ prožima jasno naglašena emotivna crta. Ljubav, poštovanje, zdrava ambicija, sloga, tolerancija, samo su neke od poruka koje se 'čitaju', od početka pa sve do samog kraja.Naravno, film kao umetnička forma, u okvirima očekivanog, sve događaje je malo 'doterao i ušminkao', ali neosporno je da smo dobili veoma dobru, dopadljivu dramu.Razlog tome leži u sposobnosti režije da nam sve to predoči na jedan dovoljno dramatičan, ali istovremeno i zabavan način.A i gluma je uglavnom na visokom nivou.Čini se da odavno nismo gledali ovako ubedljivo glumačko izdanje, izvrsne Diane Lane.John Malkovich je tek rutinski odradio svoj posao, dokazujući još jednom da je glumac velikog formata.Od sporednih rola pohvale idu na račun Margo Martindale, jer je njena gospođica Ham prosto očarala sve nas svojom toplinom, ljudskošću, velikim srcem.Takođe je Nelsan Ellis, maestralno oslikao lik konjušara Eddieja, čoveka koji je duboko posvećen svom poslu i s čvrstim ubeđenjem da se uložen trud, ogromna energija, mora vratiti kroz ono što su su svi priželjkivali i sanjali - trijumf na tri najprestižnije konjske trke za trogoce i osvajanje Trostruke krune.Dean Semler je uspeo svojom sugestivnom fotografijom da doprinese da osetimo makar na momente draži uzbudljivih trka, koje donose astronomske zarade vlasnicima rasnih trkačkih konja.Mada je radnja tendeciozno koncipirana da izazove bujicu emocija kod raznovrsnog profila gledališta (što bi se reklo, od 7 do 77 godina), ova dirljiva drama ipak zaslužuje vašu pažnju.Preporuka, jer će vam dva sata proleteti, a da toga niste ni svesni, što je pouzdan parametar da je reč o kvalitetnom filmu.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

zoidberg 14.09.2011 Ocjena recenzije : 0.0

ok

ok film, malo mi nedostatak filma što mi likovi nisu neš posebno razrađeni i ima malo utrka koje su usto kratke i nisu neš pretjerano dobro napravljene. Puno puno bolji film s ovom tematikom mi je Seabiscuit.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

film chick 12.09.2011 Ocjena recenzije : 0.0

Nadahnuće

Film se temelji na istinitoj priči o ženi i njenoj hrabroj viziji i nepokolebljivoj volji. Kad ju je većina uvjeravala u suprotno, ona je ustrajala u svojoj zamisli. Zaista inspirativna osoba! Priča koja nadahnjuje i donosi poruku da uvijek treba vjerovati u samog sebe i nikada ne odustajati. Posebno će se svidjeti ljubiteljima konja, koji su predivna i veličanstvena bića, baš kao što je to Secretariat.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: