Bijeg iz Gulaga - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Bijeg iz Gulaga

Bijeg iz Gulaga

The Way Back (2010.)

Exclusive Films, National Geographic Films

133' drama, povijesni, film ceste, pustolovni, epski

Režija:           Peter Weir

Uloge: Dragos Bucur, Colin Farrell, Ed Harris, Saoirse Ronan

Scenario:        Keith R. Clarke, Peter Weir

Producent/i:   Joni Levin, Peter Weir

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Bijeg iz Gulaga

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
23
0.00

Epska priča o preživljavanju, priča o sedam zatvorenika koji 1940. bježe iz sovjetskog gulaga, a nemaju puno šansi za spas.

Koristeći noćnu mećavu kao zaklon, sedam zatvorenika 1940. bježi iz Staljinove vladavine terora u sustavu gulaga. Sada su slobodni i gotovo sigurno mrtvi ljudi...jer malo je vjerojatno da će pronaći sklonište, a područje koje moraju prijeći je nemilosrdno.

S malo hrane i opreme i bez ikakvoga znanja o tome gdje se nalaze ili kamo idu, kreću na putovanje koje će biti prožeto nezamislivim teškoćama i dramom. Gonjeni strahom i primitivnim, životinjskim instinktima za preživljavanje, proživljavaju duboka, mračna, tjeskobna i ekstatična iskustva koja ih zauvijek mijenjaju.

Cijelim se putem drže jednoga pravila – nastavi dalje, nastavi dalje, nastavi dalje...


'Bijeg iz Gulaga', trailer.

Povijesna drama Petera Weira rađena je prema navodno autobiografskom romanu Slavomira Rawicza oko kojeg su se vrtile kontroverze da je izmišljen. Kasnije je utvrđeno da je Rawicz bio u gulagu, ali je priča vjerojatna izmišljena, a javilo se i nekoliko svjedoka koji tvrde da je riječ o njihovom iskustvu kojeg je samo preuzeo Rawicz. U svakom slučaju, Weir je napravio slobodnu adaptaciju romana i nazvao ju 'fikcionalnim djelom kojeg posvećuje svim anonimnim žrtvama'.

Najveći adut filma su veliki glumci: Colin Farrell, Jim Sturgess, Ed Harris i Mark Strong, a odličnu izvedbu dala je i mlada Saoirse Ronan iz 'Okajanja'. Kritičari su pohvali i glumce i snimatelja Russella Boyda koji je priredio 'vizualni spektakl'. Iako su neki očekivali više od redatelja Weirovog pedigrea, na kraju je zaključeno da je Weir ipak uspio izbjeći većinu klišeja 'filmova o bijegu' i napraviti dojmljivo djelo.

s.p.