Kraljev govor - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kraljev govor

Kraljev govor

The King's Speech (2010.)

See-Saw Films/Discovery Film

118' drama, biografski, povijesni, politički

Režija:           Tom Hooper

Uloge: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Geoffrey Rush

Scenario:        David Seidler

Producent/i:   Iain Canning, Emile Sherman, Gareth Unwin

Zemlja:          Velika Britanija, SAD, Australija

Linkovi:

službene stranice, Imdb

Kraljev govor

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.04
52
0.00

Britanski kralj George VI (Colin Firth) preuzet će dužnost u kriznom razdoblju pred početak Drugog svjetskog rata, a prije toga - trebat će naučiti govoriti bez mucanja!

Film je inspiriran istinitom pričom o Albertu, Vojvodi od Yorka (Colin Firth) koji je bio drugi u redu nasljeđivanja Krune u Velikoj Britaniji 1930-ih. Vojvoda je patio od ozbiljne govorne 'mane' koja mu je jako narušavala mogućnost izbora za kralja. Njegova pretjerana stidljivost, te mucanje koje je ometalo njegov javni govor bili su brižljivo čuvana tajna. No, poznanstvo s govornim terapeutom Lionelom (Geoffrey Rush) budućem će kralju jako pripomoći...


'Kraljev govor', trailer.

'Kraljev govor' je uglavnom dobio zamjerke zbog iskrivljivanja povijesnih činjenica - u stvarnosti Churchill nije podržavao Georgea VI. nego Edwarda VIII., a George VI je davao snažnu podršku popustljivom Chamberlainu. Ipak, kao film je dobio odlične kritike, a Colin Firth je osvojio brojne nagrade za glavnu ulogu te je napisano da je 'ostvario ulogu života'. Ugledni Roger Ebert je nazvao film 'vrhunskom povijesnom i snažnom osobnom dramom', a jedan od kritičara je zaključio da 'nakon 'Kraljevog govora' - ostajete bez riječi!

filmski.net