Cirkus Columbia - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Cirkus Columbia

Cirkus Columbia

Cirkus Columbia (2010.)

Asap Films, Razor Film Produktion GmbH, Studio Maj

113' drama, romansa

Režija:           Danis Tanović

Uloge: Miki Manojlović, Mira Furlan, Boris Len, Jelena Stupljanin, Mario Knezović, Ermin Bravo, Jasna Ornela Berry, Miralem Zupčević, Mirza Tanović

Scenario:        Danis Tanović, prema istoimenom romanu Ivice Đikića

Producent/i:   Čedomir Kolar, Amra Bakšić Čamo, Marc Baschet, Mirsad Purivatra

Zemlja:          Bosna i Hercegovina

Cirkus Columbia

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.33
3
0.00

Romantična saga Danisa Tanovića nastala prema romanu hrvatskog pisca Ivice Đikića.

'Cirkus Columbia' pokriva kraj stoljeća koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu. Nakon vladavine komunizma, izabrana je nova demokratska vlast, te se nakon godina egzila Divko Buntić vraća u svoj rodni grad. On je sada bogat čovjek, te se vraća s novom, mnogo mlađom ženom i novim Mercedesom.

Željan je sitnih osveta, a prva njegova pobjeda je izbacivanje bivše žene i sina iz kuće u kojoj su stanovali. No, onda se njegov sin Martin i njegova nova žena Azra zaljubljuju. Rat kuca na vrata malog grada i kada sve počinje izgledati izgubljeno za Divka, on dobiva jednu stvar zbog koje se i vratio: svoju bivšu suprugu.


'Cirkus Columbia', trailer.

Film je nagrađen nagradom publike na Sarajevo Film Festivalu i nagradom CinemAvvenire na Venice International Film Festivalu a na Mostri 2010. osvojio je nagradu Film budućnosti koju dodjeljuje žiri sastavljen od mladih ljudi iz 27 zemalja EU. 'Cirkus Columbia' je i bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar u kategoriji Najbolji strani igrani film.

Dio kritike zamjerio je filmu 'stereotipni i infaltilni bosanski humor', ali se hvali sjajna gluma i ističe da je Tanović ipak 'uspio prenijeti i određenu notu topline i izgubljenosti koja izbija iz Đikićevog romana'.

s.p.