Wall Street: Novac nikad ne spava - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Wall Street: Novac nikad ne spava

Wall Street: Novac nikad ne spava

Wall Street: Money Never Sleeps (2010.)

Edward R. Pressman Film, 20th Century Fox/Continental Film

136' drama

Režija:           Oliver Stone

Uloge: Shia LaBeouf, Michael Douglas, Charlie Sheen, Susan Sarandon

Scenario:        Allan Loeb i Stephen Schiff

Producent/i:   Eric Kopeloff, Edward R. Pressman, Oliver Stone

Zemlja:          SAD

Wall Street: Novac nikad ne spava

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.90
10
0.00

Gordon Gekko (Michael Douglas) se vraća na Wall Street! Nakon zatvora napustila ga je kćer, no ima priliku za povratak - ako se osveti špekulantu koji je gori i od njega! Nastavak hita Olivera Stonea iz 1987.

Godina je 2001. Gordon Gekko (Michael Douglas) je odslužio kaznu zbog prijevara, pranja novca i reketarenja i iz zatvora izlazi kao drugačiji čovjek. Bivši kralj Wall Streeta je neobrijan, a frizura mu je zapuštena. Nitko ga nije dočekao - ni njegova kćer Winnie od koje se udaljio, a ni netko od njegovih kolega s Wall Streeta koji su za njegova odsustva nastavili zgrtati svoja bogatstva. Nakon osam godina provedenih u zatvoru, Gekko je sasvim sam i potpuni je autsajder.

Godina je 2008. Jake Moore (Shia LaBeouf), mladi trgovac nekretninama, zarađuje milijune u uglednom Keller Zabel Investments kojeg vodi njegov mentor Louis Zabel (Frank Langella). Jakeova djevojka Winnie (Carey Mulligan) podržava njegovu želju da ulaže u obnovljive izvore energije, potaknuta njegovim idealizmom za kojeg misli da ga njezin otac nije imao.

Zbog glasina kako je Keller Zabel u milijunskim dugovima, cijena dionica kompanije odjednom vrtoglavo pada i Louis Zebel je primoran boriti se za njen opstanak na sastanku s ljudima iz Federalnih rezervi. Kada Vlada odbije financijsku pomoć, Bretton James (Josh Brolin), koji je partner u moćnoj investicijskoj banci, dogovara preuzimanje Zabelove kompanije.

I sam u dugovima i s poslom koji je doveden u pitanje, Jake odlazi na predavanje na Sveučilištu Fordham koje drži Gordon Gekko u sklopu promocije svoje nove knjige 'Je li pohlepa dobra?'. U svom govoru objašnjava kako je pohlepa ne samo dobra nego i dozvoljena te kako predstavlja rak-ranu financijskog sistema koja će na kraju dovesti do sloma američke ekonomije.

Bez Winnienog znanja, Jake dolazi do Gekka i nudi mu pomoć u zbližavanju s kćerkom. Zauzvrat Gekko njemu nudi informacije o tome zašto su Louisa Zabela izdali njegovi kolege bankari. Tako je sklopljen savez koji će Jakeu pomoći da osveti propast Kellera Zabela, a Gekku da obnovi vezu s Winnie. No, je li vuk Gekko doista promijenio svoju ćud?


'Wall Street: Novac nikad ne spava', trailer.

Nakon uspjeha Oscarom nagrađena 'Voda smrti' o ratu u Vijetnamu, Oliver Stone je za svoj sljedeći projekt odabrao priču o 'ratovanju' na američkom financijskom tržištu. Snimljen 1987., 'Wall Street' je bila priča o mladom burzovnom mešetaru (Charlie Sheen) koji je zbog svoje želje za uspjehom u financijskom svijetu potpao pod utjecaj moćnog korporativnog pljačkaša Gordona Gekkoa (Michael Douglas).

Stoneov je otac bio burzovni mešetar u New Yorku tako da je redatelj bio prilično dobro upoznat sa svijetom Wall Streeta i prije nego je započeo rad na tom filmu. Obzirom na to da je izvedba Michaela Douglasa lik Gekkoa, kojeg su osmislili Stone i njegov koscenarist Stanley Weiser, pretvorila u svojevrsnu ikonu, začuđujuć je podatak kako je odabir Douglasa za tu ulogu bio prilično neočekivan. Stone objašnjava: 'Michael nikad dotad nije glumio taj tip likova. Glumio je uglavnom romantične ili komične uloge. U 'Wall Streetu' utjelovio je lika koji je doista do srži opak.'

Ipak, mnogi su mladići na Wall Streetu kopirali njegovu frizuru i način oblačenja, a njegova poznata rečenica 'Pohlepa je dobra' postala je njihova mantra. 'Popularnost filma rasla je tijekom godina', dodaje Stone koji je u početku bio iznenađen načinom na koji je publika prihvatila Gekkoa. 'Od 'Wall Streeta' sam načinio priču o moralu i mislim da su je mnogi krivo shvatili. Sve ove godine nevjerojatan broj ljudi mi je prilazio i govorio 'Zbog Vašeg filma sam započeo karijeru na Wall Streetu'.

No, čak ni Stone nije mogao pretpostaviti događaje pored kojih će se Gordoni Gekkoi činiti poput sitnih riba – događaje koji će nakraju dovesti do najgore financijske krize nakon Velike depresije. 'Šokirao me je to što se bogatstvo nastavilo eksponencijalno gomilati kroz 1990-te i 2000-te', komentira Stone. 'Brojke su rasle i rasle, milijuni dolara postajali su milijarde dolara, milijarde su postajale bilijuni. Pohlepu Gordona Gekkoa preplavila je i progutala pohlepa banaka. Nakon 2008. Gordoni Gekkoi više nisu mogli opstati. Takvi likovi su nestali, a zamijenile su ih institucije koje su nekoć davno poštivale određena pravila. U prošlosti, banka je bila banka, a osiguravajuće društvo je bilo osiguravajuće društvo. 2008. godine to se promijenilo. Distinkcije među tim institucijama razorene su deregulacijama u 80-tima i 90-ima.'

Krajem 2008. producent Ed Pressman je angažirao Allana Loeba, licenciranog brokera i samoproglašenog 'ovisnika o financijama' da napiše scenarij za 'Wall Street: Novac nikad ne spava'. On je proveo mnoga istraživanja o vrhuncu ekonomskog kolapsa, te su Oliver Stone i njegov tim posjetili investicijske banke, hedge fondove i razgovarali s nekim od najvećih financijaških imena. Michael Douglas izrazio je interes za repriziranje uloge koja mu je donijela Oscara, ali samo pod uvjetom odgovarajuće priče, a na kraju mu se svidio scenarij te je pristao reprizirati slavnu ulogu. 

s.p.