Slon - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Slon

Slon

Elephant (2003.)

HBO Films/Fine Line Features / Blitz film i video

81' drama, triler

Režija:           Gus Van Sant

Uloge: Elias McConnell, Alex Frost, John Robinson, Eric Deulen, Jordan Taylor, Alicia Miles

Scenario:        Gus Van Sant

Producent/i:   Diane Keaton, Bill Robinson

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Slon

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.43
35
0.00

Gotovo nadnaravna priča o poniranju u tamnu stranu američkog tinejđerskog života. Adolescencija je bolna, dražesna i apsurdna? i može eksplodirati svakoga trena.

Elephant je dobitnik Zlatne palme u Cannesu 2003. godine što je naišlo na, blago rečeno, izrazito podijeljena mišljenja i publike i filmske kritike. Osim samog filmskog izraza, veliku je prašinu podigla i scena u tuš kabini gdje se dvoje maloljetnih dječaka, prije nego počine brutalni masakr, nježno ljube.

Film počinje polako, upoznajemo učenike jedne američke srednje škole, svatko od njih na drugačiji način doživljava svoje školsko okruženje, nekima je ono prijateljsko, neki se osjećaju osamljeno, neke stimulira, a nekima je teško. Običan se školski dan uskoro pretvara u nasilje i krvoproliće.

Inspiriran, kao i 'Bowling for Columbine', masakrom u srednjoj školi Columbine u Americi, film je prikaz hladnoće i bezojećajnosti koja sunčani školski dan pretvara u mnogima posljednji dan, a školsku zgradu u grobnicu. Naglašavamo, film se ne bazira na posebno tom masakru, već ga koristi kao podsjetnik.

Kamera je u filmu tek promatrač. Detaljno secira likove, a najefektnija je kad snoliko lebdi praznim i hladnim hodnicima svjedočeći brutalnosti koja se pred njom odvija. Ubojstva se nižu kao u kakvoj kompjuterskoj igrici i naglo eskaliraju pretvarajući san u brutalnu noćnu moru.

Ovaj Van Santov film ocijenjen je ambicioznim eksperimentalnim djelom predivnog vizualnog artizma. Film koji nema skrivenu poruku već pred nas niže činjenice brutalno nas budeći u realnost.

'Slon' je ime preuzeto od briljantne dokumentarističke drame Alana Clarkea iz 1989. o nasilju IRA-e u Irskoj, Van Sant je priznao i da je zajedno s filmskom ekipom htio i aludirati na određene političke poteze i stavove Republikanske stranke čiji je simbol slon.