Čovjek na žici - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čovjek na žici

Čovjek na žici

Man On Wire (2008.)

RESTART label

90' dokumentarni, art, biografski

Režija:           James Marsh

Uloge: Philippe Petit, Jean François Heckel, Jean-Louis Blondeau

Scenario:        Philippe Petit

Producent/i:   Simon Chinn

Zemlja:          SAD, Velika Britanija

Linkovi:

Imdb
službene stranice

Čovjek na žici

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
3
0.00

Poetični i napeti dokumentarac o hrabrom pothvatu Philippea Petita koji je 1974. razapeo žicu između tornjeva WTC-a i sat vremena plesao na žici!

'Čovjek na žici' britanskog redatelja Jamesa Marsha bavi se 'umjetničkim zločinom stoljeća'. Francuz Philippe Petit učinio je suludu stvar 1974. godine, između tornjeva-blizanaca Svjetskog trgovačkog centra razapeo je žicu i na njoj balansirao i plesao punih sat vremena, sve dok nije uhićen... Kako mu je to pošlo za rukom, pokazuje ovaj dinamični i na trenutke nevjerojatan film, snimljen kamerom Igora Martinovića, našeg filmaša s njujorškom adresom.

Redatelj James Marsh snimio je cjelovečernji film o ishrani Elvisa Presleya, pa mu nije bilo nimalo teško povezati intervjue, arhivske materijale i dramske rekonstrukcije u film koji se prati poput najnapetijeg trilera. Opširniji tekst o filmu već smo objavili ovdje.


'Čovjek na žici', trailer.

Film je osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film prije godinu dana, a pobrao je i mnoge druge nagrade i dobre kritike. Kritičari ga uglavnom nazivaju 'predivnim filmom' i 'poezijom koja se pretvara u molitvu', a nakon 11. rujna priča o hrabrosti i prkošenju smrti između Blizanaca WTC-a dobila je novo, veličanstveno značenje.