Eksperiment - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Eksperiment

Eksperiment

Das Experiment (2001.)
120' drama, triler

Režija:           Oliver Hirschbiegel

Uloge: Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Justus von Dohnanyi, Oliver Stokowski, Wotan Wilke Möhring, Stephan Szasz

Scenario:        Don Bohlinger, Christoph Darnstädt

Producent/i:   Marc Conrad, Norbert Preuss

Linkovi:

službeni site
www.akiserlet.hu

Eksperiment

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.63
16
0.00

Radi psihološkog ispitivanja odvojene su dvije grupe ljudi, 'zatvorenici' i 'čuvari'. Stvari izmaknu kontroli kada 'čuvari' počnu suviše ozbiljno shvaćati svoju dužnost.

Znanstvenici sa Stanford sveučilišta su 1971. vršili opite na grupici studenata i došli do šokantnih rezultata. Sudenti dobrovoljci podijeljeni su u dvije grupe i zamoljeni da se užive u svoje uloge na dva tjedna. Dio su bili zatvorenici, dio čuvari, a cilj eksperimenta bilo je proučavanje psihološkog profila zatvorenika.

Vrlo brzo čuvari su se počeli i previše uživljavati u svoju ulogu pa su postali izrazito sadistički nastrojeni prema zatvorenicima koji su bili rastrešeni, pa je eksperiment prekinut nakon samo šest dana.

Film nastavlja tamo gdje je opit u zbilji prestao i ide ravno prema logičnom, barbarskom kraju stvarnoga. U centru je priče prerušeni novinar koji volontira u ulozi zatvorenika. Da bi dobio što zanimljiviju i sočniju priču, dodatno izaziva čuvare. Kada u tome i uspije, uslijedit će prava eskapada nasilja grupe čuvara nad grupom zatvorenika.

Ova filmska priča o moći i njenom iskorištavanju dobila je mnoštvo njemačkih nagrada, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca (Njemci ga obožavaju), sporednog glumca, dizajn...