Ubio sam majku - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ubio sam majku

Ubio sam majku

J'ai tué ma mère (2009.)

Mililifilms

96' drama

Režija:           Xavier Dolan

Uloge: Anne Dorval, Xavier Dolan, François Arnaud

Scenario:        Xavier Dolan

Producent/i:   Xavier Dolan

Zemlja:          Kanada

Linkovi: Imdb
službene stranice

Ubio sam majku

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.33
3
0.00

Drama o tinejdžeru koji se stalno svađa sa svojom majkom. Pobjednik ZFF-a, djelo mladog Xaviera Dolana koji je glavni glumac, scenarist, producent i redatelj filma.

U ovoj poluautobiografskoj priči Xavier Dolan, kojemu je to scenaristički, producentski i redateljski debi, precizno i temeljito istražuje napet odnos između dječaka i njegove majke. Sedamnaestogodišnji Hubert Minel ne voli svoju majku. Prezire je i primjećuje samo njezine neugledne veste, kičaste ukrase i mrvice kruha koje joj zapinju u uglu usana dok žvače.

Osim tih iritantnih, površinskih detalja, tu je i majčin omiljeni mehanizam manipulacije i krivnje. Zbunjen odnosom ljubavi i mržnje koji ga sve više opsjeda, Hubert proživljava marginalne i tipične tajne adolescencije - umjetnička otkrića, nepristojna iskustva, otvaranje prijateljima, seks i odbijanje.


'Ubio sam majku', trailer.

Xavier Dolan rođen je u Montrealu i s četiri je godine počeo glumiti u reklamama. Glumio je u filmu ‘Ja sam za!’ (1997.), ‘Uspavljivač’ (1999.), ‘Viseća tvrđava’ (2001.) i ‘Mučenici’ (2008). Njegov redateljski debi ‘Ubio sam majku’ (2009.) osvojio je tri nagrade u 2009. godini, nagradu za umjetnički film u Cannesu, nagradu mladih i nagradu SACD, a pobijedio je i na prošlom Zagreb Film Festivalu.

Jurica Pavičić je pohvalio film koji u '96 minuta varira manje-više istu situaciju, no to začudo ne biva zamorno', a istakao je da se 'rijetko kad vidi film koji je zanimljiv i dinamičan, a da počiva na tako malo štofa kao Dolanov'.