Ljupke kosti - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ljupke kosti

Ljupke kosti

The Lovely Bones (2010.)

DreamWorks SKG/Blitz film i video

135' drama, fantastika, triler

Režija:           Peter Jackson

Uloge: Rachel Weisz, Mark Wahlberg, Susan Sarandon, Stanley Tucci, Michael Imperioli, Saoirse Ronan, Nikki SooHoo

Scenario:        Philippa Boyens, Peter Jackson, Fran Walsh, Alice Sebold

Producent/i:   Ken Kamins, Tessa Ross, Steven Spielberg, James Wilson, Aimee Peyronnet

Zemlja:          SAD, Velika Britanija, Novi Zeland

Linkovi: Imdb
službene stranice

Ljupke kosti

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.93
41
0.00

Djevojčica je ubijena i s drugog svijeta promatra ubojicu i svoju tugujuću obitelj. Adaptacija romana Alice Sebold u režiji Petera Jacksona.

U središtu priče nalazi se dražesno iskrena, duhovita i hrabra Susie Salmon koja, nakon što je napustila ovaj život u preranoj dobi, pazi na žive iz tajanstvenog osobnog prostora gdje može imati sve što poželi ili zamisli, osim da opet bude s onima koje voli. Iz tog svijeta odvojenog od našeg Susie promatra svoju obitelj koja se pokušava nositi s golemim gubitkom.

Dok se obitelj pokušava uhvatiti u koštac s tugom i sve većom frustracijom zbog neuspješnih pokušaja policije da riješi zločin, Susie pokušava pomoći svom ocu da otkrije identitet ubojice. Zahvaljujući snazi ljubavi i suosjećanja koje osjeća prema onima koje je ostavila, Susie s vremenom shvaća da mora poći dalje svojim putem kako bi omogućila svojoj obitelji da prihvati njezinu smrt i pronađe kakav-takav mir...


'Ljupke kosti', trailer.

Kada se 2002. roman 'Ljupke kosti' Alice Sebold pojavio niotkuda, gotovo trenutno je postao klasik našeg vremena, duboko dirnuvši čitatelje i kritičare diljem svijeta. Peter Jackson je baš radio na postprodukciji filma 'Gospodar prstenova: Dvije kule', kada je pročitao taj roman koji su mu dale njegove dugogodišnje suradnice Fran Walsh i Philippa Boyens, velike obožavateljice romana koje će kasnije s Jacksonom napisati scenarij za ovaj film. Projekt koji je Jackson započeo okupio je brojne slavne glumce (Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Susan Sarandon, Stanley Tucci), a budžet filma procjenjen je na 65 milijuna dolara.

Ipak, film nije ispunio očekivanja, zaradio je samo oko 40 milijuna dolara u Americi, za što je vjerojatno kriv i loš marketing filma koji je ciljao i na fanove 'Sumraka'. No, kritičari su uprli prstom i u redatelja Jacksona i koscenaristice koji su ublažili mračni ton knjige. Kritike su optužile redatelja da je od priče o ubojstvu 14-godišnjakinje napravio film bez pravih emocija, te da se više igrao računalnim efektima nego smišljao dobar scenarij. Ipak, dio kritičara pohvalio je Jacksona za adaptaciju kompleksne priče, a najviše pohvala ide na račun Stanleya Tuccija i mlade Saoirse Ronan koja se dokazala u 'Okajanju'.