Crnci - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Crnci

Crnci

(2009.)

Kinorama (u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom) / Continental Film

78' drama, ratni

Režija:           Goran Dević i Zvonimir Jurić

Uloge: Ivo Gregurević, Franjo Dijak, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat, Nikša Butijer

Scenario:        Goran Dević i Zvonimir Jurić

Producent/i:   Ankica Jurić Tilić

Zemlja:          Hrvatska

Linkovi:

službena stranica
imdb

Crnci

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.33
3
0.00

Nagrađivana hrvatska ratna drama o pripadnicima voda koji odbijaju prihvatiti primirje -a ne žele se ni suočiti sa zlom u sebi.

Rat. Grad pod opsadom. Primirje je netom proglašeno, a vod Crnci koji je obavljao prljave zadatke treba biti rasformiran. Ivo je zapovjednik voda koji je izgubio tri svoja člana i priprema akciju izvlačenja njihovih tijela iz šume u kojoj su poginuli. Usprkos primirju, želi minirati branu i tako nanijeti veliku štetu neprijatelju. Preživjeli članovi voda, mučeni svaki svojim osobnim krivnjama i dilemama, kreću u akciju. U akciji, koja se događa u šumi, neprijatelja koga traže naći će tamo gdje su se najmanje nadali – u sebi samima...

 

 

'Crnci', trailer.

Film dolazi u kina nakon brojnih domaćih i stranih festivalskih nagrada. Na 56. festivalu igranog filma u Puli osvojio je 3 nagrade: za režiju (Zvonimir Jurić i Goran Dević), sporednu mušku ulogu (Nikša Butijer) i ton. Na uglednom filmskom festivalu u Cottbusu film je dobio nagrade kritike FIPRESCI i nagradu za režiju, a zanimljivo je i da je film nagrađen u Beogradu, te je osvojio Grand prix 'Aleksandar Saša Petrović' na 15. beogradskom Festivalu autorskog filma.

Kritičari su jako hvalili film, Zoran Stajčić je ocijenio da je 'atmosfera filma..snažan adut Jurića i Devića, ona doslovce razdire gledatelja od silnog iščekivanja koje kao da sa svakom sekundom bubri, iako se na očigled 'ništa ne događa'. I Damir Radić je istakao 'maestralno kreiranu atmosferu tjeskobne napetosti' te 'ekspresivno profilirane karaktere'. Najveću pohvalu dobio je na izboru Jutarnjeg lista za najbolji hrvatski film 2000.-2009. jer je osvojio - 1. mjesto!