Anonimna – jedna žena u Berlinu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Anonimna – jedna žena u Berlinu

Anonimna – jedna žena u Berlinu

Anonyma - Eine Frau in Berlin (2008.)

Constantin Film/Blitz

131' drama, biografski, povijesni

Režija:           Max Färberböck

Uloge: Nina Hoss, Evgenij Sidikhin, Irm Hermann, Rüdiger Vogler, Ulrike Krumbiegel, Rolf Kanies, Friedrich Hoch, Jördis Triebel, Bärbel Malthaus, Roman Gribkov, Juliane Köhler

Scenario:        Max Färberböck i Catharina Schuchmann prema knjizi anonimne autorice

Producent/i:   Günter Rohrbach

Zemlja:          Njemačka, Poljska

Linkovi:

službena stranica
imdb

Anonimna – jedna žena u Berlinu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
4
0.00

1945. Crvena armija osvojila je Berlin i žene postaju meta masovnih silovanja. Jedna od njih je obrazovana novinarka koja zna ruski.

Posljednji dani rata, Berlin 1945. Nijemci koji su preživjeli bombardiranja čekaju Crvenu armiju koja se sprema okupirati Berlin, a većina su žene koje slute što bi im se moglo dogoditi. Među njima je i 'Anonimna' (Nina Hoss), žena koja nema još ni trideset godina i koja je nekoć radila kao novinarka i fotografkinja. Događaje koji će se zbiti u idućih danima ona bilježi za svoga muža Gerda koji je još davno nestao na Istočnoj fronti. Dani koji slijede ispunjeni su stravom i kontradiktornim iskustvima.

Kao i većinu žena, i nju pobjednici siluju u više navrata. Međutim, ona odbija biti žrtva te se hrabro i s neumoljivom voljom bori kako bi sačuvala svoje dostojanstvo. Zna ruski jezik i odlučuje potražiti ruskog časnika koji će je zaštititi od ostalih vojnika. Zauzvrat će spavati s njim – i to svojevoljno. Ali, dogodit će se nešto što ona najmanje očekuje. Otkriva da je zainteresirana za ljubaznog, melankoličnog ruskog časnika Andreja (Evgenij Sidikhin). Upuštaju se u vezu koja nalikuje na ljubav, no između njih stoji zapreka koja im nikada ne dopušta da zaborave da su neprijatelji...


'Anonimna – jedna žena u Berlinu', trailer.

Poznavatelji povijesti naših prostora znaju da se jedna od prvih svađa jugoslavenskih komunista sa Staljinom dogodila zbog pljački i silovanja koje su Crvenoarmijci počinili tijekom oslobađanja Beograda 1945., a slični 'ekscesi' u Berlinu nisu bili slučaj nego pravilo. Procjene oko broja žrtava silovanja kreću se od desetine tisuća do milijuna, a za povijest su od statistike bili važniji memoari Berlinčanke koja je u svojem dnevniku novinarski detaljno opisala događaje u Berlinu od 20. travnja do 22. srpnja 1945.

Ovaj film temelji se na tom dnevniku čija je autorica željela ostala anonimna i nakon svoje smrti. U komunističkoj Istočnoj Njemačkoj zločini Sovjeta bili su veliki tabu, a kada je 1950-ih knjiga 'Jedna žena u Berlinu' prvi put objavljena u Zapadnoj Njemačkoj, malograđanska javnost se sablaznila nad opisima prostitucije Njemica. Šokirana autorica zabranila je da se knjiga ponovno objavi za vrijeme njenog života, te je novo izdanje izdano u Njemačkoj tek 2003. Ovaj put knjiga je postala bestseler, te je prevedena u više od 20 zemalja.

Redatelj ekranizacije ove potresne priče je Max Färberböck, poznat po filmu 'Aimee i Jaguar' u kojem je opisao lezbijsku vezu u vrijeme Trećeg Reicha. Glumica iz tog filma, Juliane Köhler, glumi i u ovom filmu, no glavna zvijezda 'Anonimne..' je Nina Hoss, dobitnica Srebrnog medvjeda za žensku ulogu u filmu 'Yella'. Kritičari su pohvalili njezinu glumu i kompleksnost filma koji pokušava prikazati 'sivu zonu' u kojoj užasi rata brišu moralne granice, vojnici se pretvaraju u zvijeri, a žrtve se spremne na razne moralne kompromise da bi preživjele.

Redatelj Färberböck je pohvaljen zbog truda oko poštene rekonstrukcije događaja, te trodimenzionalnog prikaza i vojnika i žena. Iako su pale i neke zamjerke na račun nekih klišejiziranih likova (mladić slabić, ponosna starica), posebno se ističe kako su filmaši izbjegli zamku sentimentalnosti, te nisu pokušali preuveličati romantični podzaplet filma. Oni koji žele vidjeti romantičnu priču bolje neka pogledaju neki drugi film, ovo je realistična povijesna priča o ženskoj borbi za preživljavanje u mračnim vremenima.

s.p.