Svjedočanstvo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Svjedočanstvo

Svjedočanstvo

Testimony (2008.)

Liberia Editrice Vaticana/Blitz

102' dokumentarni, biografski, povijesni

Režija:           Pawel Pitera

Uloge: Jakub Stolarczyk, Kacper Rokita, Marek Feliksiak, Marek Firek

Scenario:        Pawel Pitera

Producent/i:   Przemyslaw Hauser

Zemlja:          Poljska / Italija / Njemačka

Svjedočanstvo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
2
0.00

Film o životu pape Ivana Pavla II, snimljen kao priča kardinala Stanislawa Dziwisza, papinog dugogodišnjeg tajnika i prijatelja.

'Svjedočanstvo' se 2007. godine pojavilo kao knjiga, odnosno prijepis razgovora talijanskog novinara i stručnjaka za Vatikan, Gian Franca Svidercoschija, s kardinalom Dziwiszom kojii je iz prve ruke svjedočio najvažnijim događajima pontifikata Ivana Pavla II. Ova knjiga prevedena je na više od deset jezika, a u Poljskoj je tiskana u preko milijun primjeraka. Čudesna priča sada je stigla na velika platna, a njezina književna verzija proširena je brojnim novim činjenicama, uključujući i one iz djetinjstva i mladosti Karola Wojtyjle.

Također, film prikazuje i dosad nepoznate uzbudljive trenutke iz papinog privatnog života i nudi nove interpretacije. 'Svjedočanstvo' koristi dokumentarne materijale i dramske rekonstrukcije događaja. Obje ove dimenzije povezuje narator, kojega je znalački utjelovio slavni glumac Michael York, poznat po svojim ulogama u filmu 'Cabaret', televizijskoj seriji 'Isus iz Nazareta' i brojnim drugima.

Redatelj ovog zanimljivog i upečatljivog dokumentarca je Pawel Pitera, Poljak, poznat kao autor televizijske serije 'Tajemnice Watykanu', a producent je Przemyslaw Hauser, filmski i televizijski producent čija specijalnost su vatikanske i papinske teme. Ovaj dokumentarac sniman je na autentičnim lokacijama u Vatikanu, Poljskoj, Italiji, Njemačkoj i Portugalu, u suradnji s vatikanskom izdavačkom kućom Liberia Editrice Vatikana.

Kardinal Dziwisz rođen je 1939. godine u selu Raba Wyzna u Poljskoj. Papa Benedikt XVI imenovao ga je nadbiskupom Krakova 2005. godine, a tu funkciju obnaša i danas. Svećenikom je postao 1963. godine u krakovskoj katedrali na Wawelu, a zaredio ga je tadašnji biskup Karol Wojtyla. U Vatikan je otišao 1978. godine, kao novoimenovani osobni tajnik pape Ivana Pavla II. Tu funkciju obnašao je sve do papine smrti 2005. godine. Vrijeme koje je proveo s papom čini temelj filma 'Svjedočanstvo'.

zl.m.