Božji grad - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Božji grad

Božji grad

Cidade de Deus (2003.)

Paradiso Entertainment, Miramax Films / Discovery film

133' krimi, drama, triler

Režija:           Fernando Meirelles, Katia Lund

Uloge: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Phellipe Haagensen, Douglas Silva, Alice Braga, Matheus Nachtergaele, Seu Jorge, Leandro Firmino da Hora

Scenario:        Braulio Mantovani po romanu Paula Linsa

Producent/i:   Elisa Tolomeli, Andrea Barata Ribeiro

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Božji grad

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.54
85
0.00

Kolaž istinitih priča o okrutnom životu i traumatičnom odrastanju u predgrađu Rio de Janeira. Portret mladenačkog bijesa i kriminala, punokrvan i nekonvencionalan film snažne poruke.

'Bori se ali nećeš preživjeti...Bježi, ali nećeš pobjeći.'

Naziv filma potječe od naziva jednog od najopasnijih stambenih naselja u predgrađu Rio de Janeira. 'Cidade de Deus' priča istinitu priču o životima ljudi koji se bore za život u toj zajednici. Sama se radnja odvija u tri faze.

Kasnih šezdesetih godina 20. stoljeća u Božjem gradu živi jedanaestogodišnji Buscape kojemu je životni san postati profesionalni fotograf. Uskoro u naselje dolazi Dadinho, dječak nešto drugačijeg životnog cilja ? želi postati najopasniji kriminalac Ria. Radeći za lokalnu bandu izvršava nekoliko oružanih pljački prije nego dobiva priliku ubiti po prvi put.

Sedamdesetih pratimo Buscapea koji se uz studiranje bavi i mutnim poslovima kako bi zaradio neku paru. Dadinho, od čije je ruke već poginulo dosta ljudi, vođa je manje bande s velikim ambicijama. Uskoro otkriva da je dilanje kokaina i trave puno unosniji posao od 'običnog' ubijanja.

Radnja nas vodi do ranih osamdesetih. Nakon nekoliko frustrirajućih pljački, Buscape nabavlja fotoaparat i ostvarenje njegova sna započinje. I Dadinhov san se također ostvaruje: sa18 godina postaje Ze Pequeno, najopasniji diler Rio de Janeira. Njegova riječ je zakon Božjega grada. Djeca od 9 do 14 godina njegova su vojska. Nitko mu ne predstavlja prijetnju. Sve dok u naselje ne dođe Mane Galinha koji nakon što vidi kako mu siluju djevojku, odlučuje ubiti Ze Pequena. Vojska djece okuplja se preko noći. Rat je objavljen u Božjem gradu.

Sve priče pratimo kroz oči jednoga lika: Buscape-a, siromašnog mladog afro-amerikanca, suviše prestrašenog da postane odmetnik, ali i dovoljno pametnog da ne bude zadovoljan težačkim, slabo plaćenim poslovima. Odrasta u vrlo nasilnom okruženju, ali uskoro otkriva da realnost može vidjeti drukčije od drugih. I sam uvučen u vrtlog radnje, svijet oko sebe percipira okom umjetnika. U ulozi svojevrsnog naratora, prikazuje nam životne priče protagonista secirajući slojevitost i humanost svijeta osuđenog na nasilje.

Iako se radnja 'vrti' oko dva glavna lika, naglasak nije na njihovim avanturama. Glavni protagonist je samo mjesto ? Božji grad. Mnoštvo sporednih priča stvara pravi mali zatvoreni svemir u kojem se isprepliću priče o ljubavi, borbi i smijehu.