Lornina šutnja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Lornina šutnja

Lornina šutnja

Le Silence de Lorna (2008.)

Sony Pictures Classics/Continental film

105' krimi, drama, triler

Režija:           Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Uloge: Jérémie Renier, Alban Ukaj, Fabrizio Rongione, Jeremie Renier

Scenario:        Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Producent/i:   Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, Denis Freyd

Zemlja:          Belgija / Francuska / Italija / Njemačka

Linkovi:

Lornina šutnja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.33
3
0.00

Nagrađivana kriminalistička drama iz režiserske radionice višestruko nagrađivanog belgijskog dvojca, braće Dardenne.

Sokol i Lorna su albanski ljubavni par koji je pobjegao u Belgiju u potrazi za poslom, uspjehom i srećom. Njihov san je napustiti sumorne i bezlične poslove koje momentalno rade i otvoriti vlastitu zalogajnicu. No, za tako nešto potrebni su im novac i riješeno pitanje belgijskog državljanstva, a oni nemaju niti jedno niti drugo. Tada Lorna upoznaje Talijana Fabia, vozača taksija koji je povezan s mafijom i koji je skovao lukavi plan.

Lorna će se udati za jednog njegovog poznanika te će tako ona dobiti potrebnu papirologiju, a Fabio će na svemu tome profitirati. Problem je jedino u tome što je Lornin 'budući' teški narkoman po imenu Claudy koji bi i vlastitu majku prodao u zamjenu za drogu. Nakon vjenčanja Lorna dobija potrebne papire, a Fabio ima još jedan prijedlog za nju – u zamjenu za veću svotu novca Lorna se mora udati za bogatog ruskog mafijaša kako bi i on sam dobio potrebno državljanstvo. Ona pristaje na to, a kako bi ubrzao cijeli proces, Fabio odlučuje ubiti Claudyja.


'Lornina šutnja', trailer

'Lornina šutnja' stiže iz redateljske radionice višestruko nagrađivanog belgijskog dvojca, braće Dardenne ('Dijete'). Film je na festivalu u Cannesu osvojio Zlatnu palmu za najbolji scenarij te je bio i u konkurenciji festivala u Puli. A da se nije svidio samo publici već i kritičarima, pokazuju podaci s internet stranice Rotten Tomatoes. Ocjena glasi 79%, a konsenzus kritičara kaže ovako: Suptilna i inteligentna drama sa sjajnom glumom i prepoznatlijvim šarmom braće Dardenne.

zl.m.