Snijeg - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Snijeg

Snijeg

Snijeg (2008.)

MamaFilm

100' drama, ratni

Režija:           Aida Begić

Uloge: Zana Marjanović, Jasna Orenla Bery, Sadžida Šetić, Emir Hadžihafizbegović, Dejan Spasić

Scenario:        Aida Begić

Producent/i:   Benny Drechsel, Karsten Stöter, Elma Tataragić

Zemlja:          Bosna i Hercegovina / Njemačka / Francuska /

Linkovi: IMDb

Snijeg

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
2
0.00

'Ne padne snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvijerka svoj trag ostavi.' Citat iz filma.

Bosna, 1997. Četiri žene, dvije bake, četiri djevojčice, djed i dječak žive u ratom razrušenom selu Slavno u blizini Srebrenice. Od stotinjak stanovnika ovog sela, oni su jedini preživjeli  masakre. Tijela ubijenih nikada nisu pronađena. Razapeti između svog života i smrti svojih najbližih, Slavni su se našli u svijetu između neba i zemlje, svijetu u kojem je prisutno i ono što naizgled nije tu. Iako nedaleko od tranzitnog puta, Slavno je teško dostupno zbog srušenog mosta. Jedini put koji vodi iz sela je šumska staza preko brijega.

Uskoro padne i prvi snijeg, a selo biva potpuno izolovano, staza preko brijega zatrpana te životi stanovnika u opasnosti. Tada dva poslovna čovjeka nenadano dolaze u Slavno zahtjevajući od stanovnika da napuste selo nudeći im novac zauzvrat. Seljani se suočavaju sa dilemom – prihvatiti ponudu koja bi im mogla spasiti živote ali time i uništiti svoje duše? Iznenadna oluja zarobljava strance u Slavnom, primoravajući ih da se suoče sa problemom većim nego što je iko mogao očekivati – sa istinom.

'Život u mojoj zemlji je ponekad gomila apsurda i koegzistencije boli i radosti, ljubavi i mržnje, smijeha i plača, života i smrti, istoka i zapada.' kaže redateljica i scenaristica 'Snijega', Aida Begić. Produkciju je odradila produkcijska kuća MamaFilm koja je već ranije surađivala s ovom  bosansko-hercegovačkom redateljicom ('Prvo smrtno iskustvo', 'Sjever je poludio'). 'Snijeg' je između ostalog bio prikazan i na filmskom festivalu u Cannesu, gdje je je bio jedan od konkurenata za otkriće godine.

zl.m.