Turneja - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Turneja

Turneja

Turneja (2008.)

Balkan Film/VTI

108' avantura, komedija, ratni

Režija:           Goran Marković

Uloge: Tihomir Stanić, Jelena Ðokić, Dragan Nikolić, Mira Furlan, Josif Tatić, Gordan Kičić

Scenario:        Goran Marković

Producent/i:   Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić

Zemlja:          Srbija, Bosna i Hercegovina

Linkovi:

IMDb

Turneja

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.71
7
0.00

Komična priča srpskog režisera Gorana Markovića koja grupu beogradskih glumaca vodi iz jedne pustolovine u drugu.

Radnja filma odvija se 1993. godine i prati grupu beogradskih glumaca vođenih potrebom za brzom zaradom. Nesvjesni u što se upuštaju, dolaze u ratom zahvaćena područja Srpske Krajine i lutaju od ratišta do ratišta. Njihova naivnost dovodi ih u centar stravičnih događaja, ali istovremeno ih i spašava iz nevjerovatnih i po život opasnih situacija. Film je sniman krajem 2007. godine u Šamcu, Derventi, Prijedoru i Kozarskoj Dubici.


'Turneja', trailer

Svjetska premijera 'Turneje' bila je na Filmskom festivalu u Montrealu, na kome je film osvojio dvije vrijedne nagrade. Žiri festivala dodijelio je reditelju Goranu Markoviću nagradu za najbolju režiju, a film je dobio i priznanje Saveza internacionalnih filmskih kritičara – nagradu FIPRESCI za najbolji film. 'Turneja' je, inače, i srpski kandidat za 81. nagradu Oscar u kategoriji igranih filmova izvan engleskog govornog područja.

Scenarist i redatelj Goran Marković rođen je u Beogradu 1946. godine. Filmsku režiju je završio u Pragu te pripada tzv. 'češkoj školi', zajedno s Goranom Paskaljevićem, Srđanom Karanovićem, Lordanom Zafranovićem, Rajkom Grlićem i Emirom Kusturicom. Njegov prvi dugometražni film je 'Poseban odgoj' iz 1977. godine, a u svojoj karijeri imao je još nekoliko kvalitetnih naslova, kao što su 'Nevažni junaci' i 'Nacionalna klasa'. Trenutačno radi kao profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

zl.m.