Toše: The Hardest Thing - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Toše: The Hardest Thing

Toše: The Hardest Thing

Toše: The Hardest Thing (2008.)

Lilija Records

80' dokumentarni, glazbeni

Režija:           Boštjan Santešek

Uloge: Toše Proeski

Scenario:        Boštjan Santešek

Zemlja:          Slovenija

Toše: The Hardest Thing

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.60
5
0.00

Ekskluzivan pogled u pozadinu nastajanja istoimenog engleskog glazbenog albuma neprežaljene makedonske zvijezde.

Od malih je nogu pokazivao sklonost k glazbi. Glazbeni dar je naslijedio od majke Domenike i oca Nikole, a obrazovao se na Glazbenoj akademiji. Studirao je solo pjevanje i bio među najboljim studentima.  Karijeru pop pjevača započeo s petnaest godina nastupom na festivalu Makfest. Godinu kasnije započinje suradnju s Grigorom Koprevom. Vrata makedonske glazbene scene otvorile su mu pjesme 'Usne na usnama' i 'Sunce u tvojoj zlatnoj kosi'. 1999. godine izdaje svoj prvi album 'Negdje u noći' i održava svoj prvi samostalni koncert.

2001. godine započinje suradnju s menadžericom Ljiljanom Petrović i izdaje svoj treći album 'Ako me pogledaš u oči'. 2002. održava turneju izvan Makedonije. Postiže veliki uspjeh i u Srbiji, Bosni i Hrecegovini a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Glazbena kritika ga proziva pjevačem anđeoskog glasa, a  2003. godine dobiva Humanitarnu nagardu Majke Tereze za humanitarni rad. Uskoro postaje ambasador  UNICEF-a i ubrzo nakon toga snima pjesmu 'This world' koja postaje UNICEF-ova himna.

2004. godine izdaje albume 'Pratim te' i 'Dan za nas', a na Hrvatskom radijskom fetsivalu osvaja glavnu nagradu. 2007. izdaje album 'Igra bez granica', s već postignutim statusom međunarodne glazbene zvijezde. Iste godine snima i album na engleskom kojim je planirao započeti širu inozemnu karijeru. Toše Proeski tragično je poginuo u automobilskoj nesreći 16. listopada 2007., a 17. listopada je u Makedoniji proglašen danom žalosti.


'Toše: The Hardest Thing', trailer

Prvi je dio filma nastajao prije njegove smrti u Londonu i na Jamajci. Drugi dio je nastao nakon njegove smrti u Londonu, Dubrovniku, Skopju, Kruševu, Dubaiju i Stockholmu.

'Toše: The Hardest Thing' osmislio je i režirao slovenski fotoreporter, scenarist i redatelj Boštjan Slantešek. Slantešek je studirao na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a od 1998. godine radi kao slobodni fotoreporter i novinar te izvještava sa ratom pogođenih područja, da bi se kasnije počeo baviti dokumentarnim filmovima. Njegov film 'Prgišče žalosti', snimljen u Afganistanu, 2008. godine osvojio je Zlatni lokvanj za najbolji slovenski dokumentarec na Dokmi – festivalu dokumentarnega filma u Mariboru.

zl.m.