Mentori za nevolje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mentori za nevolje

Mentori za nevolje

Role Models (2008.)

Universal Pictures

99' komedija

Režija:           David Wain

Uloge: Seann William Scott, Paul Rudd, Christopher Mintz-Plasse, Jane Lynch, Bobb'e J.Thompson, Elizabeth Banks

Scenario:        David Wain, Paul Rudd, Ken Marino, Tim Dowling, W. Blake Herron

Producent/i:   Mary Parent, Scott Stuber, Luke Greenfield

Zemlja:          SAD / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Mentori za nevolje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.56
9
0.00

Dannyju i Wheeleru dobrotvorni rad se učinio puno privlačnijim nego odlazak u zatvor. Pogriješili su.

Danny (Paul Rudd) i Wheeler (Seann William Scott) dvojica su trgovaca koji razbiju službeno vozilo pod utjecajem ogromnih količina energetskog napitka koji prodaju. Nakon uhićenja sud im daje dvije mogućnosti – zatvor ili 150 sati dobrotvornog rada u sklopu mentorskog programa za djecu 'Sturdy Wings'. Međutim, nakon samo jednog dana provedenog s djecom, zatvor se više ne čini kao tako loša ideja. Okružen iritantnim ulizicama, Danny se bori sa svojim neurotičnim porivima kako bi pomogao Augieju na njegovom putu da postane muškarac. Nažalost, Danny je tip kojega je upravo ostavila njegova djevojka pa jedino što u ovom trenutku može ponuditi sramežljivom šesnaestogodišnjaku opsjednutom srednjovjekovnim kostimiranim igrama je sarkazam.

U međuvremenu, šarmantni Wheeler pokušava ovisnost o tulumarenju i djevojkama zamijeniti pomaganjem Ronnieju, dječaku koji tek ide u peti razred, a već prostači kao veliki. To bi vjerojatno bilo mnogo lakše da Ronniejev novi mentor nije i sam, unatoč svojim godinama, zaglavio u pubertetu i koji misli da su kvalitetno provedeno vrijeme tulumi s hektolitrima piva na kalifornijskom Venice Beachu. Stvari se ipak mijenjaju kada im voditeljica programa zaprijeti da se moraju dovesti u red. Danny i Wheeler sada su prisiljeni prilagoditi svoju nezrelu mudrost klincima i ako samo uspiju izdržati uvjetnu, a da ne završe u zatvoru, ovi najgori mentori na svijetu dokazat će da čak i najveći tupan ponekad može dobro utjecati na djetetov odgoj.


'Mentori za nevolje', trailer

Popularnost koju su u proteklih nekoliko godina stekle komedije koje nose oznaku R (za mlađe od sedamnaest godina preporuča se roditeljski nadzor) obilježili su nastupi dvojice glumaca u ulogama naizgled nepopravljivih likova koje jednostavno morate voljeti. Paul Rudd ('Zalomilo se', 'Preboljeti Sarah Marshall') i Seann William Scott (serijal 'Američka pita', 'Put do zrelosti') udružili su snage u svom prvom zajedničkom filmu 'Mentori za nevolje'. Rudd je također sudjelovao i na izradi scenarija, a režiserske palice dohvatio se David Wain koji je svoju karijeru velikim dijelom posvetio komedijama ('The Ten', 'Wet Hot American Summer').

A kako sve to skupa izgleda u očima nemilosrdnih kritičara internet stranice Rotten Tomatoes? Jako dobro jer je ocjena neočekivano visoka – 76%, a pojedine kritike kažu ovako: 'Usprkos predvidljivom kraju odlično ćete se zabaviti.' (Washington Post), 'Teško je pronaći komediju koja će vas ovako dobro nasmijati. Šale su konstantne i odlično tempirane, a humor britak i dopadljiv.' (San Francisco Chronicle), 'Režiser David Wain i odlična glumačka postava uspjeli su napraviti jedan jako zabavan film.' (Detroit News). Kao i uvijek, bilo je onih koji misle drukčije – 'Film nikako nije ispunio svoj potencijal.' (Minneapolis Star Tribune), 'Nedosljedna i zbrčkana komedija.' (New York Times).

Ipak, kada se sve uzme u obzir, opće mišljenje glasi ovako – 'Mentori za nevolje' je pomalo sirova, ali zato vrlo smiješna komedija s odličnom glumačkom postavom. Kada se ovome pridoda skoro pa maksimalna ocjena obične publike i činjenica da je film u dva mjeseca zaradio više od 66 milijuna dolara, uopće mu nije teško predvidjeti uspijeh i u hrvatskim kinima.

zl.m.