Paranoid Park - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Paranoid Park

Paranoid Park

Paranoid Park (2007.)
85' drama

Režija:           Gus Van Sant

Uloge: Gabe Nevins, Taylor Momsen, Scott Green, Jake Miller, Lauren McKinney, Dan Liu

Scenario:        Gus Van Sant (prema romanu Blakea Nelsona)

Producent/i:   Marin Karmitz, Nathanaël Karmitz

Zemlja:          SAD, Francuska

Linkovi: imdb

Paranoid Park

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
2
0.00

Alex, šesnaestogoišnji skejter jednog se dana odvaži otići u park Paranoid – najpoznatije i najizazovnije mjesto za skejtere u Portlandu. 

Ne sluti da će njegova zabava prouzročiti smrt čuvara pruge. Ne želeći nikome reći za nesreću, Alex pokušava voditi normalan život, ali breme krivnje počinje izjedati njegovu savjest i utjecati na njegov odnos sa djevojkom, prijateljima i roditeljima. No, nakon nekog vremena shvaća kako bi bilo dobro ipak nekome otkriti tajnu. Policija je sve bliže počinitelju, a odabir onoga komu će se povjeriti, dovodi Alexa u veliku dvojbu - biti uhićen ili ostati slobodan.

Gus Van Sant, američki nezavisni redatelj renomiranih filmova ('Žena za koju se umire', 'Dobri Will Hunting', 'U potrazi za Foresterom', 'Slon'), nominiran za nagradu Oscar za najboljeg redatelja filma 'Dobri Will Hunting' 1998. te dobitnik Zlatnog lava 1991. za 'Moj privatni Idaho' i Zlatne palme 2003. godine za 'Slona', nastavio je svoj uspješni niz nezavisnih, festivalskih filmova sa ovom skateboarderskom dramom. 

Mnogi kritičari proglašavaju ovaj Van Santov film o odrastanju najliričnijim redateljevim uratkom. Film iznimne ljepote i snolike privlačnosti, maestralno je snimio Christopher Doyle, koji kombinacijom naturalističke slike 35 mm kamere i zrnate slike super 8 kamere, gradi neodoljivu i začudnu atmosferu. Renomirani francuski filmski časopis Les Cahiers du cinéma stavio je Paranoid Park na listu 10 najboljih filmova 2007. godine.