Nosila je žutu vrpcu - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Nosila je žutu vrpcu

Nosila je žutu vrpcu

She Wore a Yellow Ribbon (1949.)
103' vestern

Režija:           John Ford

Uloge: John Wayne, Joanne Dru, John Agar, Ben Johnson, Harry Carey Jr., Victor McLagen

Scenario:        Frank S. Nugent, Laurence Stallings

Producent/i:   John Ford, Merian C. Cooper

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Nosila je žutu vrpcu

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Upravo pred odlaskom u mirovinu ostarjeli konjički kapetan Brittles odlazi u zadnju patrolu da zaustavi prijeteći veliki napad indijanskog plemena Arapahosa.

Indijanci su potaknuti nedavnim porazom generala Georgea Custera. Nakon niza manjih pobjeda, no velikih frustracija, Brittles odluči primijeniti drugačiju taktiku i sam otići u Arapaho logor i ugovoriti mir s njihovim poglavicom Hodajućim Ponijem, kojega i sam poznaje. Brittles shvaća da može preduhitriti napad Indijanaca, koji bi se trebao zbiti pred njegovo penzioniranje...

'Nosila je žutu vrpcu' izvrstan je vestern prvaka ovoga žanra, slavnoga Johna Forda ('Tragači', 'Kako je zelena bila moja dolina'). Film pripada redateljevoj tzv. konjičkoj trilogiji (uz 'Fort Apache' i 'Rio Grande'), odnosno seriji filmova o američkoj konjici. Jedini od njih, 'Nosila je žutu vrpcu', snimljen je u technicoloru, čime sjajno dolazi do izražaja prekrasan ambijent Monument Valleyja u kojemu je snimljen.

Priča je to o posljednjoj misiji konjičkoga kapetana koji, pokušavajući stvoriti mir s Indijancima, ne uspijeva spriječiti ni izmijeniti neke strašne stvari koje su se dogodile njegovoj konjici. Film je jedan od najskupljih vesterna toga vremena, bio je veliki hit, a neupitan status klasika održao je do danas.