Ratovi Zvijezda: Ratovi klonova - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ratovi Zvijezda: Ratovi klonova

Ratovi Zvijezda: Ratovi klonova

Star Wars: The Clone Wars (2008.)

Warner Bros. Pictures/Continental film

98' akcija, avantura, animirani

Režija:           David Filoni

Scenario:        Henry Gilroy, Steven Melching, Scott Murphy

Producent/i:   George Lucas, Catherine Winder

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Ratovi Zvijezda: Ratovi klonova

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

2.20
5
0.00

'Ratovi zvijezda' poprimaju novi, sjajan izgled u prvom animiranom filmu kompanije Lucasfilm Animation.

Ako ste mislili da je zauvijek gotova saga o borbi 'Sile' i 'Mračne strane', prevarili ste se! Još jednom ćete imati priliku gledati Jedi viteze kako vitlaju svojim svjetlosnim sabljama, svjedočit ćete nemilosrdnom ratu između vojnika Republike i bezbrojne vojske droida te ćete svakako upoznati mnoštvo neobičnih i zanimljivih likova diljem galaksije. Gledajući kronološki, radnja ovog filma ugurala se među svoja dva starija, igrana brata – 'Klonovi napadaju' i 'Osvete Sitha'. Ovo je ujedno i prvi film iz franšize koji nije režirao George Lucas, već je na redateljsku stolicu zasjeo relativno anonimni Dave Filoni. No, niti ovdje ne prestaju novine jer glazbu također po prvi puta nije napisao John Williams, a glasove su posudili mahom nepoznati glumci, kod kojih su jedina poznatija imena Cristopher Lee i Samuel L. Jackson.

A sada malo o priči – dok Ratovi klonova haraju galaksijom, herojski Jedi vitezovi bore se kako bi održali red i vratili mir. Sve više sustava pada pred silama tame dok Galaktička Republika propada sve više i više zbog prevlasti separatista i njihove beskrajne vojske droida. Anakin Skywalker i njegova Padawan-Jedi naučnica Ahsoka Tano nađu se na misiji koja će imati velike posljedice i suočiti ih s gospodarom kriminala Jabbom the Huttom. Međutim, grof Dooku i njegovi zlokobni agenti, uključujući i zlikovku Asajj Ventress, neće prezati pred ničim kako bi osigurali da Anakin i Ahsoka ne uspiju u svom naumu. U međuvremenu, na frontama Ratova klonova, Obi-Wan Kenobi i Jedi učitelj Yoda vode ogromnu vojsku klonova u hrabrom pokušaju da pruže otpor silama tame.


'Ratovi zvijezda: Ratovi klonova', trailer

Što se tiče scenarija, angažirani su Henry Gilroy, Steven Melching i Scott Murphy. Svi oni su dobro upoznati s animiranim žanrom jer su radili na brojnim takvim projektima – 'Justice League', 'Timon and Pumbaa', 'Action Man', 'X-Men' – i sugurno dobro znaju kako 'začiniti' stvari. Likove, scenografiju, svemir i planete osmislio je sam George Lucas koji je također sudjelovao i na izradi scenarija te je nadgledao cijeli projekt kao izvršni producent. Lucas je dugo razmišljao o ovome filmu i naposljetku je zaključio da je animacija ipak najpogodnija za istraživanje tog djela cjelokupne mitologije 'Ratova zvijezda'. On sam kaže: 'Karijeru sam započeo kao animator te sam čak uspio i napraviti nekoliko filmova i pritom sam se odlično zabavio.'

A jesu li se odlično zabavili i kritičari koji su odgledali 'Ratove zvijezda: Ratovi klonova'? Pa, izgleda da i nisu baš. Film je na internet stranici Rotten Tomatoes ocijenjen sa slabašnih 19%, a čak ni običan puk nije baš nešto pretjerano zadovoljan (51%). Glavne zamjerke su mehanička i neuvjerljiva animacija te scenarij koji je sve osim inventivan i zanimljiv, a opće mišljenje glasi kako je ovo blijeda sjena nekoć sjajne i veličanstvene Lucasove franšize. Izgleda da su kritičari ovaj animirani film shvatili samo kao još jedan u nizu pokušaja da se od gledatelja i fanova izvuče novac, a to ih, čini se, najviše razljuti. Zbilja, nisu nimalo štedjeli 'Ratove klonova' – 'Ovo bi vrlo lako mogao biti najgori i najiritantniji film cijele godine.' (New York Times), 'George Lucas se pretvorio u neprijatelja zabave.' (Entertainment Weekly), 'Dosadna, iritantna i nadasve neuzbudljiva avantura.' (Globe and Mail).

Nama se posebno svidio komentar novinarke New York Posta, Linde Stasi, koja ovako kaže: 'Svi ženski likovi izgledaju kao da su napravile nekoliko plastičnih operacija. Tko bi rekao da je i za uspjeh u crtiću potrebno imati dobrog plastičnog kirurga.' Eto, kao što vidite kritičari raspalili po ovom Lucasovom projektu, a kada je poznato da su 'Ratovi zvijezda: Ratovi klonova' osmišljeni kao uvod u istoimenu televizijsku seriju koja bi uskoro trebala krenuti sa prikazivanjem u SAD-u, zbilja ne znamo kako će to sve skupa krenuti nakon ovakvih kritika. Ipak, treba pogledati i činjenice – film je u nešto manje od dva mjeseca zaradio preko 35 milijuna dolara, a mudri Lucas dobro zna da će njegova vjerna vojska fanova pogledati / pojesti / obući bilo što sa 'Star Wars' logom, samo im to treba servirati.

zl.m.