Pljačka - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pljačka

Pljačka

The Bank Job (2008.)

Lionsgate Entertainment

111' kratki, triler

Režija:           Roger Donaldson

Uloge: Jason Statham, Saffron Burrows, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays, James Faulkner, Alki David, Michael Jibson, Richard Lintern, Don Gallagher, David Suchet

Scenario:        Dick Clement, Ian La Frenais

Producent/i:   Steve Chasman, Charles Roven

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službena stranica

Pljačka

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
37
0.00

Napeti triler inspiriran istinitom, dosad nikad ispričanom pričom o ubojstvu, seksu, korupciji i, naravno, pljački koja je sve to razotkrila.

U rujnu 1971., razbojnici su prokopali tunel do trezora banke u londonskoj ulici Baker Street i pokrali novac i nakit vrijedan milijune funti iz sigurnosnih sefova banke. Ništa od svog tog silnog plijena nikada nije pronađeno i nitko nije bio uhapšen. Pljačka je bila vijest na naslovnicama novina samo nekoliko dana, a zatim je nestala iz javnosti – rezultat Vladine odluke 'D' (potpuna cenzura) o ušutkavanju novinara. Ovaj film otkriva što je bilo skriveno u tim sefovima. Priča uključuje ubojstvo, korupciju i seksualni skandal koji vodi sve do Kraljevske Obitelji – priča u kojoj su, od svih upletenih, lopovi najneviniji.

Terry (Jason Statham) odlučio je ostaviti svoju sumnjivu kriminalnu prošlost iza sebe i posvetiti se brizi za svoju obitelj. On je vlasnik prodavaonice automobila i iako je pošteni život kakvim sada živi težak, ipak je najsigurniji i donosi hranu na stol njegovoj obitelji. No, tada njegovu svakodnevicu uzdrma posjet stare prijateljice – prekrasne Martine – koja mu dolazi sa prijedlogom koji se ne odbija. Iako je Terry u prošlosti kršio zakon, uvijek je izbjegavao velike prevare i muljaže jer dobro zna da s njima dolaze i veliki problemi, i bio je potpuno u pravu. Upravo jedan takav posao priprema Martine i potreban joj je Terry i njegova stara ekipa kako bi ga izveli.

Radi se o pljački banke, a Martine ima stopostotno siguran plan i sve potrebne informacije kako će izvesti taj posao. Terryja privuče pomisao na laku zaradu i u ovoj pljački vidi svoj posljenji kriminalni čin, kojim će osigurati sve što je njegovoj ženi i djeci potrebno. On prihvaća sudjelovati i nakon mukotrpnog rada i planiranja, ekipa pljačkaša se nađe u sefu banke. Na raspolaganju im stoji soba puna sefova, u kojima se nalazi roba u vrijednosti većoj od nekoliko milijuna funti, ali i još nešto što dovodi pljačkaše u veliku nevolju. U jednom od sefova nalazi se mnoštvo prljavih tajni koje će naše junake uplesti u smrtonosnu i naizgled bezizlaznu mrežu policijske korupcije, najokorjelijeg londonskog kriminala i političkih skandala koji prijete samom vrhu kraljevske obitelji.


'Pljačka', trailer

'Pljačku' je režirao Roger Donaldson ('Koktel', 'Bounty'), a scenarij su napisali Dick Clement i Ian La Frenais ('Gol'). Glavna uloga dopala je Jasona Stathama, koji je dokazao da se sjajno snalazi u filmovima koji vrve akcijom i napetom atmosferom ('Transporter', 'Dobar posao u Italiji'). I ostatak glumačke ekipe je odlično odradio svoj posao te smo sigurni kako će ovaj zanimljivi kriminalistički triler vrlo lako pronaći svoju publiku. Još kad se tome pridoda činjenica da je snimljen prema istinitim događajima i da je cijeli taj slučaj obavijen velom tajne tražit će se karta više. Producent Steven Chasman kaže: 'Puno smo istraživali za film, godinama. Prije no što smo se mi zainteresirali, nitko nije pričao s ljudima koji su bili umiješani u pljačku. Nisu ih mogli naći. Pola je njih dobilo nove identitete i nestalo, a drugih pola, kažu naši izvori, je preminulo.'

Što se kritika tiče, 'Pljačka' je zadovoljila sve, bilo da se radi o običnim gledateljima, ili o profesionalnim kritičarima. Ocjena od 79% i opće mišljenje koje glasi kako je ovo jedan zbilja zabavan britanski triler idu u prilog tome, a sljedeće su napisali pojedini mediji – 'Priča je prepuna detalja koji ovaj film odvajaju iz mase sličnih naslova.' (Film.com), 'Film je odlično prikazao slojevito britansko društvo. Ovdje imamo kriminalne bossove, korumpirane policajce, nastrane političare i MI5 agente koji policajce tretiraju kao da su zadnje smeće. Odlična priča.' (Entertainmet Weekly). Još mnogo raznoraznih pohvala ide na račun scenarija i castinga, a pošto ovaj film u hrvatska kina stiže s ovakvom reputcijom i sadržajem – seks, kriminal, korupcija i skandali – sigurni smo da ćete se vrlo lako poistovjetiti s ovom zabavnom i zanimljivom pričom.

zl.m.