Čimpanze u svemiru - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čimpanze u svemiru

Čimpanze u svemiru

Space Chimps (2008.)

20th Century Fox

81' animirani, komedija, obiteljski

Režija:           Kirk De Micco

Scenario:        Kirk De Micco, Robert Moreland

Producent/i:   Barry Sonnenfeld, John H. Williams

Zemlja:          SAD

Linkovi: službena stranica

Čimpanze u svemiru

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
3
0.00

Znali smo da su čimpanze vrlo inteligentna bića, ali nismo imali pojma da znaju upravljati space-shuttleom ili da mogu spašavati porobljene narode.

Kad sonda Svemirske agencije, vrijedna pet milijardi dolara, nestane u međugalaktičkoj crvotočini, ista ta agencija angažira Hama III., unuka prvog čimpanze u svemiru, da im pomogne vratiti odlutalu letjelicu. On živi i radi u cirkusu, ali ponuda Agencije je nešto što se ne odbija. Njegova ljubav prema akrobatskim manevrima učinila ga je izvrsnim letačem, ali zbog neozbiljnosti se ne može uskladiti sa svojim profesionalnim astro-čimp kolegom, pompoznim zapovjednikom Titanom, i poručnicom Lunom, koja je imuna na njegovo udvaranje.

I dok putuju svemirom u potrazi za nestalom sondom, svi dokazi upućuju kako se ona nalazi upravo na planetu Malgor, kojim vlada zločesti diktator Zartog. Nakon što slete na planet, Zartog, megaloman koji je porobio Malgoreance, zatoči Titana, a Ham i Luna obećaju da će spasiti svoga kapetana i osloboditi cijeli planet od terora njihovog samoproglašenog vladara. Oni uskoro saznaju da Zartog želi Titana zaliti tekućom lavom i izložiti ga s ostalim statuama u svojem carstvu. Tada naši junaci spašavaju kapetana i oslobode svoj brod. Hamu sada preostaje održati obećanje dano narodu planeta Malgor. Ako u tome uspije, dokazati će da je dostojan nasljednik svoga slavnoga djeda, a jedan takav plemenit i častan čin sigurno mu neće odmoći u zadobivanju kapetanova poštovanja i ljubavi simpatične Lune.


'Čimpanze u svemiru', trailer

Za Kirka De Miccoa 'Čimpanze u svemiru' su režiserski debut te je uz pomoć Roberta Morelanda napisao i scenarij. No, ono što je zbilja zanimljivo je činjenica da za ovu animiranu obiteljsku komediju možemo reći da je snimljena prema stvarnim događajima. Naime, film je oda pravom Hamu, čimpanzi koja je sudjelovala u američkom svemirskom programu. On je 31. siječnja 1961. godine lansiran iz Cape Canaverala, a proputovao je sto pedeset i pet milja te sletio u Atlantik. Za svoj poduhvat nagrađen je sočnom jabukom, a nakon toga je umirovljen i poslan na odmor u zoološki vrt u Washington. Ondje je pronašao svoju životnu družicu, te je nakon ispunjenog i uzbudljivog života umro prirodnom smrću 1983. godine.

Eto, mali Ham je ostavio svoj trag u povijesti, što se baš i ne bi moglo reći i za ostale 'Čimpanze u svemiru'. Film je na internet stranici Rotten Tomatoes ocijenjen s 33%, a opće mišljenje glasi kako animacija izgleda neuvjerljivo, te da je humor prejednostavan. Važno je spomenuti da je ova animirana obiteljska komedija prošla nešto bolje kod obične publike, a ovako glase komentari profesionalaca. Neil Genzlinger iz New York Timesa kaže: 'Bit novinarstva je imati hrabrosti napisati istinu, iako time sebe dovodite u rizik da će vas prijatelji i suradnici ismijati. Prema tome, 'Čimpanze u svemiru' je urnebesan film.' Chicago Sun-Times i Arizona Republic su također pohvalili film, a među onima kojima se nije svidio našao se i Kyle Smith, koji je u New York Postu napisao: 'Ako vam je do kombinacije majmuna i svemira, držite se Stanleya Kubricka'.

'Čimpanze u svemiru' su se zbog svojeg datuma izlaska našle u prilično nezavidnoj situaciji. Naime, vrlo je teško oduševiti bilo koga kada u kina dolazite nakon nezaboravnog WALL*E-ja. Iako 'Čimpanze' imaju svoje mane, sigurni smo da će pronaći i usrećiti publiku i u hrvatskim kinima.

zl.m.