Trema - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Trema

Trema

Stage Fright (1950.)
106' triler

Režija:           Alfred Hitchcock

Uloge: Jane Wyman, Marlene Dietrich, Michael Wilding, Richard Todd, Alistair Sim, Sybil Thorndike, Kay Walsh

Scenario:        Whitfield Cook, Selwyn Jepson (roman), Alma Reville

Producent/i:   Alfred Hitchcock

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: imdb

Trema

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
3
0.00

Jonathan Cooper, osumnjičenik za ubojstvo supruga svoje ljubavnice, slavne pjevačice Charlotte Inwood, traži pomoć od prijateljice, mlade glumačke aspirantice Eve Gill.

Eve je uvjerena u Jonathanovu nevinosti i sklanja ga u svoj obiteljski dom, gdje se njezin otac složi da s kćerkom pokuša dokazati mladićevu nevinost. Dogovore se da se Eve ubaci u Charlottein dom, da postane njezina poslužiteljica i razotkrije ju. U međuvremenu Eve upozna policijskog detektiva Smitha, koji vodi istragu o ubojstvu Charlotteina supruga...

Veliki Alfred Hitchcock, "redatelj stoljeća", i u svojim manje poznatim filmovima iskazivao je silno oblikovno majstorstvo i značenjsku intrigantnost. 'Trema', snimljen u autorovoj rodnoj Engleskoj, uobičajeno se smatra manje značajnim Hitchovim ostvarenjem, međutim riječ je o iznimno zanimljivom uratku. Trilerska priča s tzv. običnim čovjekom u neobičnoj situaciji Hitchcocku je samo okvir za lucidan esej o prirodi glume garniran zapažanjima o uvjetima spoznaje i središnjoj temi Hitchcockova opusa - muško-ženskim odnosima. Primjedbe koje su upućivane filmu, poput one o neinteresantnom negativcu i lažnoj retrospekciji, ne stoje, jer Hitchcock je modernističkom logikom, znatno prije no što je u filmskoj umjetnosti zvučnog razdoblja modernizam afirmiran, gledateljima kao objektivnu podmetnuo subjektivnu perspektivu lika. U glumačkoj ekipi najpoznatija su imena dviju slavnih glumica - Jane Wyman  i legendarne Marlene Dietrich.