Pištolj 73 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Pištolj 73

Pištolj 73

MR 73 (2008.)

Gaumont

123' krimi, drama, triler

Režija:           Olivier Marchal

Uloge: Daniel Auteuil, Olivia Bonamy, Catherine Marchal, Francis Renaud, Gérald Laroche

Scenario:        Olivier Marchal

Producent/i:   Cyril Colbeau-Justin, Jean-Baptiste Dupont

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službena stranica

Pištolj 73

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
1
0.00

Mračna kriminalistička drama o psihički izmučenom policajacu koji mora zanemariti svoje demone kako bi uhvatio onog pravog – serijskog ubojicu.

Charles Subra je okorjeli kriminalac kojemu se nakon dvadeset i pet godina zatvora smiješi uvjetna kazna. Osuđen je zbog silovanja i ubojstva i sada je uspio uvjeriti odbor za pomilovanje da se istinski kaje te da se želi iskupiti društvu i zajednici. Kada Justine čuje da se sprema izaći na slobodu, piše mu pismo u kojemu mu detaljno objašnjava zašto bi trebao ostati iza rešetaka. Naime, Charles je ubio Justinine roditelje pred njenim očima, prije više od dvadeset godina. Uskoro Charles biva pušten na slobodu i brzo postaje jasno kako je sve bila jedna velika laž te da još uvijek posjeduje instinkte i želju za ubijanjem, a prva na listi mu je upravo Justine.

Louis Schneider je policajac koji je uhapsio Charlesa te je i on jedan od onih koji ne vjeruju da se imalo promjenio. Nakon što Justine stupa s njime u kontak, on joj odluči pomoći i zaštititi je od pomahnitalog manijaka. No, nije ni on više onaj stari – nenadana smrt žene i djeteta duboko ga je pogodila pa utjehu i izlaz traži u piću, a tu je i novi serijski ubojica koji terorizira Marseille. Louis izgleda zapušteno i slomljeno, a njegova psiha je samo marginalno stabilnija od one serijskog ubojice. Ogorčen na svijet, počinje preispitivati i sumnjati u sebe. Je li on pravi čovjek u kojeg bi se trebala pouzdati Justine, hoće li moći potisnuti svoje vlastite probleme i ima li ono što je potrebno da se uhite serijski ubojice samo su neka od pitanja s kojima će se morati suočiti.


'Pištolj 73', trailer

Ovo je treći triler režisera i scnarista Oliviera Marchala koji se bavi policijskim i kriminalnim temama. Seriju je započeo s 'Gangsterima' 2002. godine da bi preko 'Staze smrti' (2004) došao i do ovog posljednjeg – 'Pištolj 73'. Njegova privrženost kriminalu i policiji proizlazi iz toga što je u ranim osamdesetima radio kao policajac (povukao se iz službe kada je vidio jednu cijelu familiju mučki ubijenu), a stvari postaju još zanimljivije kada se zna da se ovaj film temelji na stvarnim događajima.

Glavna uloga dodjeljena je izvrsnome Danielu Auteuilu, iskusnome glumcu koji je glumio i u neponovljivoj 'Stazi smrti' (100% na internet stranici Rotten Tomatoes) zajedno s Gerardom Depardieuom, a i ostali glumci su odradili sjajan posao u 'Pištolju 73'. E da, film se u orginalu zove 'MR 73', što je policijski slang za Manurhin 73 – standardni policijski pištolj kojima su se koristili francuski policajci u sedamdesetima i osamdesetima.

Kao što vidimo, Marchal je u ovaj film unio veliku količinu stvarnog osobnog iskustva, a to su osjetili kritičari i publika. Variety kaže ovako: 'Film ima nekoliko sitnijih nedostataka i pokoju rupu u radnji, ali sve to zasjenjuje odlična gluma te zanimljiva i napeta priča.' Što se nas tiče, ovaj film se svakako isplati pogledati i to iz više razloga – francuzi očito znaju što je dobar triler ('Očeva tajna'), gluma je izvrsna, režiser-bivši-policajac sigurno zna o čemu priča i kako to vjerodostojno prenjeti na veliko platno i, last but not the least, zanimljiva i napeta priča.

zl.m.