Divlja Horda - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Divlja Horda

Divlja Horda

The Wild Bunch (1969.)
138' akcija, drama, vestern

Režija:           Sam Peckinpah

Uloge: William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Emilio Fernandez, Edmond O'Brien, Warren Oates, Strother Martin

Scenario:        Walon Green, Sam Peckinpah

Producent/i:   Phil Feldman

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Divlja Horda

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.70
10
0.00

Skupina deziluzioniranih veterana poraženoga američkog Juga pljačka streljivo američke vojske namijenjeno revolucionarnoj vojsci Pancha Ville, a s namjerom da je bogato unovči kod meksičke vojske.

Nekadašnji član bande Thornton (R. Ryan) slijedi tu skupinu. Ako ih uhvati, trajno će se osloboditi zatvora. Svi junaci priče postupno se susreću sa sve većim moralnim dilemama, ali i odlukama o kojima ovise njihovi i tuđi životi...

Vrhunski vestern, vjerojatno i najuspjelije djelo rano preminuloga Sama Peckinpaha (Pucnji popodne, Pat Garrett & Billy the Kid, Bijeg), jednoga od najizvornijih i najdarovitijih američkih redatelja iz šezdesetih i s početka sedamdesetih godina. Pod posrednim utjecajem Johna Hustona, talijanskih vesterna, ali i japanskih filmova, Peckinpah je stvorio jedno od posljednjih remek-djela žanra vesterna, film koji je između klasičnog vesterna i novoholivudskih tendencija. U filmu se naglasak stavlja na prijestupnike i njihov put iskupljenja, redatelj nudi novi pristup fenomenu nasilja u vesternu, ali i jedinstveni montažni spektakl - više od tri tisuće kadrova u izvornoj verziji! Film odlikuje i izvrsna gluma. William Holden (Bulevar sumraka, Stalag 17) i Robert Ryan (Loš dan u Black Rocku, Gola mamuza) ovim su filmom ostvarili svoje posljednje važne uloge.