Eduart - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Eduart

Eduart

Eduart (2008.)

Sava/CL Productions

104' drama

Režija:           Angeliki Antoniou

Uloge: Eshref Durmishi, Adrian Aziri, Gazmend Gjokaj, André Hennicke

Scenario:        Angeliki Antoniou

Producent/i:   Angeliki Antoniou, Jost Hering, Kostas Lambropoulos

Zemlja:          Grčka / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Eduart

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Priča o buntovnom mladiću kojemu je jedina želja biti poznata rock zvijezda, ali mu se na tom putu ispriječio život.

Eduart je mladić koji je odrastao u zabačenom albanskom mjestašcu. On ima samo jedan životni cilj, a to je postati velika i slavna rock zvijezda. No, u sredini koja ga ne razumije i koja sputava njegov buntovni i slobodni duh to je gotovo pa nemoguće ostvariti. Zbog toga bježi u Grčku gdje namjerava ostvariti svoj san i osnovati svoj vlastiti rock bend. Spletom nesretnih okolnosti tamo počini ubojstvo te se, gonjen vlastitom savješću, vraća iz Atene u rodno mjesto.Tada ga njegov otac, umirovljeni oficir albanske vojske, zbog sitne pljačke prijavljuje policiji pa Eduart biva upućen na petogodišnju robiju.

U zatvoru upoznaje njemačkog liječnika koji također služi kaznu. Novo poznanstvo, u nemirno doba pada komunizma i velikih promjena koje započinju u Albaniji kao i u cijeloj Istočnoj Europi', za rockera Eduarta znači i otvaranje novog pogleda na život. Uskoro počinje razmišljati o zločinu koji je počinio i u maniri Raskoljnjikova počinje osjećati istinsko kajanje i grižnju savjesti. Sve mu je manje jasno kako je moguće da Frank Zappa i Kurt Cobain i nakon smrti zadovoljno sviraju rock te se pita bi li se i kako mogao iskupiti za ubojstvo koje je počinio.


'Eduart', trailer

Film je snimljen prema istinitim događajima a režirala ga je Grkinja Angeliki Antoniou koja je napisala i scenarij. Ona kaže: 'U novinama sam naišla na članak koji govori o mladiću koji se dobrovoljno predao grčkoj policiji zbog ubojstva. To me je jako zainteresiralo te sam odlučila posjetiti ga u zatvoru. Bila sam jako nervozna jer sam trebala upoznati ubojicu, ali nakon nekoliko intervjua shvatila sam da je Eduart zbilja iskren u svome kajanju. Savršeno je svjestan što je učinio. Shvatila sam da se ljudi mogu promjeniti, a prema Uduartu osjećam jedino poštovanje zbog katarze koju je doživio.'

'Eduart' će svoju hrvatsku premijeru doživjeti 23. svibnja u art kinu Kic. Inače, ovaj film grčko-njemačke produkcije nagrađen je Fipresci nagradom za najbolji grčki film i nagradom grčke Unije za film i televiziju (Etekt). 'Eduart' je bio grčki konkurent za Oscara 2008. godine i prikazan je na festivalima u Moskvi i Montrealu. Na četrdeset i sedmom Thessaloniki International Film Festivalu 2006. godine nagrađen je kao najbolji film, za najbolju režiju, za najbolji scenarij, scenografiju, glazbu, ton, montažu i masku.

Eto, kao što vidite, nagrada ne fali, a zaradio je i mnogo dobrih kritika. Gotovo svake grčke novine su ga opisale kao jedan od boljih grčkih filmova te ga svrstavaju bok uz bok najboljim europskim filmovima. Tu se našla i jedna kritika britanskog lista Guardian koja ovako kaže: 'Film je nevjerovatno snažan i dirljiv. Također, uspio je izbjeći klišeje u koje zapadaju mnogi filmovi koji govore o životu zatvorenika – pretjerana brutalna realnost. Umjesto tog dokumentarnog pristupa, 'Eduart' je snimljen na izvrstan način sa savršeno usklađenom popratnom glazbom. Veliki dio svoga uspjeha duguje i izvrsnom glavnom glumcu – Eshrefu Durmishiju – te njemu i samom filmu predviđamo internacionalni uspjeh.'

zl.m.